2019. dec 14.

Autisták az X-faktor határán

írta: Márti+Robi
Autisták az X-faktor határán

A tehetségkutató showműsorokban fellépő autisták produkcióján ritkán látszik az autizmus. Ezért hasznosak a produkció előtti bemutatkozó összefoglalók és a zsűri „bemelegítő” kérdései - amikre gyakran a kísérő válaszol.

Eztán jönnek az állak koppanásai, a könnyek és végül a tapsvihar. Persze, csak ha igazán nagyot szólt. Ilyen volt idén májusban Kodi, a vak fiatalember. 

Scott James 21 évesen

2009-ben 'The X Factor'-ban a legjobb 50 közzé válogatták Scott Jamest, aki azóta jótékonysági koncerteken lép fel. "13 évesen diagnosztizáltak autizmussal. Az azelőtti időszak pokol volt az anyámnak."- Scott.

Tinédzserként hét éven át nem mert kimenni az utcára, csak a suliig. Akkor kezdett kiengedni, amikor felfedezték a hangját.

Calum Courtney 10 évesen

"Calum magasan funkcionáló autista. Számára ez azt jelenti, hogy homályosan érzékeli a társadalmi határokat, napi szinten vannak iskolai küzdelmei és barátkozási nehézségei. Ugyanakkor ez teszi lehetővé számára, hogy ne féljen kiállni és énekelni.

Az autizmusa az ő szuperhatalma. Lehet, hogy egy kicsit más az élet egyes területein, de ez adta meg a zenei szuperképességét." - nyilatkozta az édesanyja.

11 éves James Hobley szintén autista, mint az ikertestvére és a bátyja.

"Amikor kicsik voltak, az rettentően nehéz időszak volt. Mindhárman rengeteg figyelmet igényeltek. Kevés segítséget kaptunk az oktatási rendszertől. Az iskolában folyton zaklatták őket, ezért otthon dolgoztam velük. James nyolc évesen kezdett táncórákra járni.

Mindig arra buzdítottam őket, hogy kövessék álmaikat, még ha az elérhetetlennek is tűnik." - édesanyja.

Mielőtt elkezdett táncolni ortopéd csizmát kellett hordania, mert mindig lábujjhegyen járt. Ma már a 19 éves James a Scottish Ballet intézetben tanul. 

Autism With Attitude

A csapat tagjai egy suliba járnak. Mindannyian autisták. A szüleik mindenkinek be akarják bizonyítani, hogy bármit képesek elérni.  

Harvey Price, 17

Katie Price fia súlyosan érintett az autizmusban. Egy négy éves gyerek szintjén zongorázott az 'Autism's Got Talent' műsorban. Ide csak autizmussal élők jelentkezhetnek.

----

2016-ban egy autista lány azt hitte, hogy lenyűgözően énekelt egy tehetségkutatón. Ám a zsűri nem úgy hallotta, és persze ezt tudatták is vele. Nem bírta feldolgozni a kritikát és depressziós lett. Elkezdett mindenféle férfiakkal és nőkkel szexuális kapcsolatokat létesíteni. A szociális munkásai próbálták bírósági úton ezt megakadályozni, de a bíró úgy ítélte meg, hogy képes önállóan dönteni.

----

Szeretnénk felhívni a szülők figyelmét arra, hogy autista gyermekük komplex fejlesztést igényel. Nem célszerű csak egy képességterületre fókuszálni, mint pl.: az éneklés. Továbbá nagyon fontos, hogy időben kezdjék el a kudarc, a vesztés elviselésének gyakorlását.

 

És nem utolsó sorban: Susan Boyle

scott-james.jpg

Szólj hozzá

Képességek