2024. ápr 29.

Melyik iskola megfelelő egy autista lánynak?

írta: Márti+Robi
Melyik iskola megfelelő egy autista lánynak?

Nyolc hónap iskola nélkül. Ennyi idő után hiányozhat az iskola egy tizennégy éves autista lánynak (Massachusettsben)? Miért maradhatott ki? Ki okozhatta? Milyen következményei lehetnek?

Ham bírónő szerint helyrehozhatatlan hátrányokat okozott a kimaradás. Utasította az anyát, hogy írassa be lányát egy többségi iskolába (ahová ezer diák jár).

Samantha, az autista lány nyolcéves kora óta nem tanult ilyen suliban. Hat éve csak speciális oktatásban vett részt. A tavalyi tanévben egy olyan magániskolába járt, ahol az „osztályban” egyedül csak ő volt. Egyszemélyes helyzetben tanult a tanáraival. Nagyon jól érezte ott magát. Ennek az éves tandíja 90000 dollár (kb. harminc millió forint) volt. Itt bárki tanulhat.

Ezt az összeget annak az állami iskolának (tankerületnek) kellett fizetnie, amelyikbe beíratták. Ugyanis, ha a suli nem tudja biztosítani a szükséges feltételeket, akkor a magániskola díját annak kell fedezni. Ezt írja elő a szövetségi oktatási törvény. (A korábbi tanévben nagyjából 9500 sajátos nevelési igényű massachusettsi diák vett részt speciális oktatásban állami költségen állami vagy magán iskolában, nyolcszázan pedig bentlakásos intézményben.) Az anya és a tankerület között hosszan tartó vita alakult ki Samantha elhelyezéséről.

Az anya a bírósághoz fordult azt állítva, hogy megsértették a lánya „helyben maradási jogát”, mely a speciális oktatási törvény egyik alapelve. Tehát szerinte a lányának joga van abban a magániskolában maradni, amíg a nézeteltérések rendeződnek.

Így utasította a bírónő az anyát.

Samantha már az első nap túlterhelődött az őt segítő felnőttek sokaságától, majdnem elájult, és az iskolai nővér segítségére szorult, mondta az anyuka. Samantha szinte az egész napot egy üres tárgyalóban töltötte két viselkedésterapeutával. Nem érintkezett más diákokkal. (A Globe riportere és fotósa is vele voltak a suliban és az otthonában is.) Többször hazatelefonált, és kérte, hogy vigyék haza. Az anya megkérdőjelezte, hogy az iskola meg tudja-e adni a lányának mindazt, amire szüksége van.

Másnap még rosszabb volt. Pánikrohamot kapott, és annyira rosszul lett, hogy a mentők bevitték a kórházba.

Ekkor a bírónő úgy módosította a döntését, hogy nem kötelezi arra, hogy az állami iskolába járjon, hanem elrendelte, hogy vagy az állami iskolában tanuljon online vagy a városi könyvtárban csak neki tartott órákon, vagy a kerület küldje csak fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó magániskolába.

Az anya szerint ezek sem jók a lányának. A bíróság számára világos, hogy az anyának csak is a régi magániskola a jó. A bíróság szerint pedig nem.  Ez így marad, míg egy felsőbb hivatal másként nem rendelkezik, várhatóan májusban.

iskola.jpg

Ez a kijelölt magániskola, ami 50000 dollár/tanév. (fotó Google térkép)

Az anyuka egy bejegyzésében tisztázta, hogy a lánya kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az ügyét.

Egy kommentelő írta, hogy a szülők kiharcolták, hogy gyermekeiket integrálják a normál iskolákba, most pedig újra szegregálni akarják őket, ami talán minden diáknak jobb lesz.

Forrás: Mailonline

 

Van olyan súlyos autista, akit eredményesen csak "egy gyerek és hozzá egy vagy két tanár" helyzetben lehet tanítani.

A legtöbb autista gyerkőcöt egyénileg kellene fejleszteni gyermekkorban. Minél később kap egyéni fejlesztést, úgy csökken annak hatékonysága és növekszik a ráfordítandó munka.

Szólj hozzá

Bíróság