2018. aug 29.

Az autizmusa szuperhatalmának köszönhetően képes repülőt szimulálni

írta: Márti+Robi
Az autizmusa szuperhatalmának köszönhetően képes repülőt szimulálni

Asperger szindrómám van, és mindig azt mondom, hogy ez az én ajándékom az élettől. Ez az én szuperhatalmam – mondja az ötvennégy éves Kenneth Mockford, Suffolkból.

szimulator_9.jpg

Feleségével építette meg a világ első házi készítésű F-35B vadászrepülőgép szimulátorát a házuk kertjében. A repülőgép törzsét beszerezte, a többi alkatrészt pedig saját kezűleg készítette. Szerinte a méretek arányosak, 95%-ban pontosak.

szimulator_6.jpg

Ehhez csupán a Googlet használta. Ott keresett fotókat, amelyek alapján otthon legyártotta a műszerfalat, a kapcsolókat, a gombokat. Mindent. 30.000 fontot költött rá. Ez a harmadik repülős szimulátora.

szimulator_4.jpg

Előtte édesapjával készítettek egy Boeing 737-800 típusú repülőt és egy Lynx helikoptert.

Persze azért volt hozzá hátszele. Villamos - és gépészmérnökként végzett. Ő, az apja és a nagyapja is a brit Királyi Légierőben szolgáltak, később egy repülőgépgyárban dolgoztak. Az apja nagybátyja, Derf Frederick találta ki a Mayday kifejezést, amit ma is nemzetközi vészjelzésre használnak.

Mindezekhez tartozik még az Asperger-szindrómája, amit az elmúlt hónapokban vizsgáltathatott ki, mivel a tavalyi DailyMail posztban ezt még nem említették.

Az autizmus diagnosztizálása felnőtt korban is roppant fontos, mivel annak megléte magyarázatot adhat a csak „szülinapos koitálástól – a percenkénti mindenbe belekötökigre”. Ennek tudása, majd támogatása már hozzájárulhat a házasélet szebbé tételéhez.

Korábbi kapcsolódó posztjaink: A matek szakos egyetemi tanárt 71 évesen diagnosztizálták; Az autizmus diagnózis hatása a házasságra.

Tehát a vérében van a repülés és az autizmus is.

Mockford 2014-ig vezető mérnökként dolgozott a Baxter Healthcare-nél. Ekkor döntött úgy, hogy saját szimulátoros vállalkozásba kezd.

Szerinte az Aspergerjének köszönheti, hogy képes észrevenni azokat a dolgokat, amiket más nem, meglátja a legapróbb részleteket is.

Forrás: DailyMail, Facebook

 aeroparkban_repulo_szimulatorban_autista_tanuloink.JPG

Nekünk is jól jött volna egy hasonló modell, amikor készítettük a 8-10 éves autista kisdiákjainkat az első repülős kirándulásunkra. Akkor a budapesti Aeroparkba mentünk, ahol kipróbálhatták az ottani szimulátort.

Szólj hozzá

Repülés Utazás Felmérés Képességek