2023. dec 03.

Meddig akarsz hazudni autista gyerekednek?

írta: Márti+Robi
Meddig akarsz hazudni autista gyerekednek?

Meddig tudsz hazudni autista gyerekednek? Meddig szeretnél még hazudni autista gyerekednek?

Otthon eldöntheted, hogy elhiteted-e a gyerekeddel, hogy létezik a Mikulás, aki évente egyszer ajándékot hoz neki.

A legtöbb magyar suliban ez alap, mivel minden diák kap csomagot december 6-án, amit általában a Mikulás ad át vagy tesz a csizmába. Így aztán a tanítóban fel sem merül ez a kérdés. (Lehet szeptemberben a következő elsőseink szüleit nyilatkoztatjuk erről. Azonban, ha valaki mégsem szeretné, azt nem volna egyszerű kivitelezni.)

Van és kész. És próbáljuk minél hihetőbbé tenni.

Az autista gyerekek – főleg a viselkedésproblémások – nagy része csak az iskolában találkozik először a Télapóval.mikulas_1.jpg

Az 1-2. osztályunkban a srácok – otthon is – nagy izgalommal várják. Ki jobban, ki kevésbé, de az ajándékra mindegyikük vágyik. A csizmáikat kiteszik a párkányra, és az ablakban várják a nagyszakálút a rénszarvasaival. Jó, egy-kettő csak a szekrény mögül figyelget.

Második éve tanul nálunk az az ASC gyerkőc, aki nyolcéves és még mindig tart a Mikulástól. Oly annyira, hogy szerdára értük el, hogy már egyedül le merte rajzolni. Ez megmutatja, hogy mennyire hisz a Télapóban.

Azt, hogy az autista gyermek milyen szinten képes „feldolgozni” a Mikulás személyét elsősorban nem az életkorral van összefüggéseben, hanem inkább a gondolkodási szintjével.

Van olyan anyuka, aki már alig várja, hogy kilenc éves kisfia ráfigyeljen a szobájába toppanó pirosruhásra. Van olyan anyuka, aki a kislányát szeretné rávenni, hogy beálljon a Mikulás mellé egy fotóra a plázában, ahogyan az ovis társai. És van olyan anyuka, aki azt szeretné, ha felnőtt fia már nem várná annyira azt a k… Télapót.

Melyik könnyebb?

Elhitetni a létezését vagy elfogadtatni az igazságot? Ez szintén a gondolkodási szinttel van párhuzamban.

Megmondani az igazat nem nagy ügy. Talán elfogadni sem – gyereke válogatja. De az tuti, hogy te, aki a minden vagy számára, nem mondtál igazat. És évekig toltad „Ezt a csúnya viselkedést látja a Télapó. Így nem fog neked ajándékot hozni.” Te küldted oda egy idegenhez, aki azt kérte, hogy énekelje el a Hulla pelyhest és ad érte cukorkát. Pedig te mindig azt kéred, hogy csak az igazat mondja és ne fogadjon el ismeretlentől semmit sem.

És ott van az, hogy az autizmussal élő gyerekek gyakran látják a világot csak pirosnak vagy csak zöldnek, ami még nehezebbé teszi a dolgot. Az amerikai gyerekeknek könnyebb, mert a Télapó karácsonykor viszi az ajándékot, amit a magyar gyerekeknek a Jézuska.

Ki és mikor mondja meg?

Először attól tartasz, hogy a nagyobb „vagány” elsősök mondják el az igazat. Majd attól, hogy a tiéd mondja el a főnököd kisfiának a munkahelyi csomagkiosztón.

Nem egyszerű történet, de minden ismerős gyerkőcünk „megélte és túlélte”, és legtöbbjük örömmel.

Szólj hozzá

Mikulás