2022. okt 08.

Kit vesz el egy autista?

írta: Márti+Robi
Kit vesz el egy autista?

Az ellentétek vonzzák egymást, de az azonosak is. Egy 2016-os svéd tanulmányban arról olvashatunk, hogy a pszichiátriai betegségben szenvedők hajlamosabbak olyan emberekkel összejönni, akiknek hasonló diagnózisa van.

Ez magyarázatot adhat arra, hogy például az autizmus, a szkizofrénia, a figyelemhiányos zavar miért fordulhatnak elő gyakrabban ezekben a családokban. Azt is tisztázhatja, hogy bizonyos pszichiátriai állapotoknak miért azonosak a genetikai kockázati tényezői. Továbbá az eltérő pszichiátriai diagnózissal rendelkező partnereknek mindkét betegség kockázata nagyobb lehet.

Egy 2005-ös tanulmány szerint az autizmushoz hasonló tünetekkel küzdő férfiak és nők hajlamosak hasonló partnert választani, akiknek a gyermekei még több tünetet mutathatnak. 2007-ben egy másik csapat nem talált erre bizonyítékot.

Mataix-Cols vezette az új kutatást, melyben munkatársaival átnézték a Svéd Nemzeti Betegnyilvántartás kartonjait 1973-tól. 707 ezer embernél is többet szűrtek ki, akiknél 11 pszichiátriai állapotot és 5 nem pszichiátriai állapotot (pl.: cukorbetegség) azonosítottak. Több mint 26000 autista, 60000 figyelemhiányos / hiperaktivitási zavaros, 70000 skizofréniás személyt vizsgáltak. /Volt közöttük bipoláris zavaros, generalizált szorongásos zavaros, szociális szorongásos zavaros férfi és nő./ Házassági és születési anyakönyvi kivonatokkal azonosították minden egyes egyén ellentétes nemű partnerét.

parvalasztas_eselyei.jpg

A kutatók azt találták, hogy az egyes pszichiátriai betegségekben szenvedők nagyobb valószínűséggel házasodnak össze olyan valakivel, akinek ugyanaz a diagnózisa. Ez a minta nyilvánvalóbb az autizmussal, ADHD-vel vagy skizofréniával küzdő párok körében, mint bármely más betegségben szenvedő pároknál. Összességében a pszichiátriai betegségek bármelyikében szenvedő emberek körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel választanak olyan partnert, aki pszichiátriai diagnózissal is rendelkezik, mint a kontrollcsoport.

Az autizmusra vonatkozó megállapítások „gyengébbek” a többihez viszonyítva, mivel kevés autista résztvevő – 881 férfi és 975 nő = házasodott meg és lett gyermekük. Továbbá nagy részük 20 év alatti volt, így azok még valószínűleg nem házasodtak.

Rosa Hoekstra, a londoni King’s College tanára, aki nem vett részt ebben a vizsgálatban, azt mondta, hogy akiknek sikeres kapcsolatuk van és gyermekeik vannak, azok nem a súlyosan érintett autisták, akik súlyos értelmi fogyatékossággal is élnek. Szerinte az autizmust tágabb perspektivából kell vizsgálni.

Forrás

 

Az biztos, hogy kora gyermekkorban kell elkezdeni az autista gyermek diagnózisának felállítását és spéci fejlesztésének a beindítását. Így nagyobb eséllyel lesz boldog házassága és gyermeke.

Szólj hozzá

Párkapcsolat