2020. ápr 21.

A munkahelyén a korlátozások ellenére is helytáll az autista fiatalember

írta: Márti+Robi
A munkahelyén a korlátozások ellenére is helytáll az autista fiatalember

Amikor autizmussal diagnosztizálták még úgy volt, hogy a WC-t sem fogja tudni használni és egy intézetben kell leélnie az egész életét. Ma pedig egy szupermarketben dolgozik a huszonnégy éves autista fiatalember.

Keddtől szombatig árufeltöltő és „kosárrendező”. Meló előtt egy órát jógázik az egyik lakótársával, majd kesztyűt ragad és már indul is. Általában az egyik gondozója hozza-viszi.

Amikor hazaér, azonnal leveszi a kesztyűjét, beáll a saját fertőtlenítő állomásába, a munkaruháját bedobja a mosógépbe, majd lezuhanyozik. Mindezek után megy csak köszönni a három lakótársának.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát a munkahelyén azt felelte: „Szeretek dolgozni, imádok munkában lenni, és az emberek annyira kedvesek.”

Először gyakornokként, munkatapasztalat szerzés céljából vették fel. És 2019 óta részmunkaidős alkalmazott.

Gondozója elmondta, hogy mennyire elkötelezett a munkája iránt. Lakótársai is örülnek, hogy nélkülözhetetlen munkaerő lett.

Matthew már nagyon várja, hogy vége legyen a koronavírus miatti kijárási korlátozásoknak, és újból sportolhasson. Úszik, kosarazik, tekézik. A 2012-es Speciális Olimpián arany és ezüstérmes lett atlétaként.

Szabadnapjaiban szeret jógázni, sétálni és sütni. Tagja egy fogyatékos felnőttekből álló hip-hop tánccsoportnak. Egy wellingtoni szervezet gyakran felkéri, hogy beszéljen a munkájáról a hozzá hasonló cipőben járóknak.

Anyukája elmondta, hogy mielőtt fiát ide felvették volna, 42 helyre adta be önéletrajzát, de nem adták fel.

wellington.jpg

„Amikor autizmussal diagnosztizálták, azt mondták, hogy a WC-t sem fogja tudni használni és egy intézetben kell leélnie az egész életét. És most van egy felnőttünk, aki dolgozik, sportol és táncol.

Két célunk volt, hogy elköltözzön és legyen munkája. Rettentően örülünk, hogy meg tudta valósítani.

Mindenki büszke rá. Egy fogyatékossággal élő fiatalnak nagyon nehéz munkát szerezni és megtartani. Az a tény, hogy a fiam nélkülözhetetlen munkavállaló, csak azt bizonyítja, hogy a fogyatékossága nem akadályozza meg abban, hogy hozzájáruljon a társadalomhoz.”

A főnöke szerint Matthew gyorsan és jól alkalmazkodott a bevezetett biztonsági óvintézkedésekhez. Egyaránt segíti a munkatársait és a vásárlókat. Nagyon örülnek, hogy náluk dolgozik.

 

Forrás

Szólj hozzá

Munkahely Koronavírus