2017. jún 20.

Mivel töltsd meg gyermeked életét

írta: Márti+Robi
Mivel töltsd meg gyermeked életét

Az mindegy, hogy autista-e a gyermeked vagy sem. Neked kell megtanítanod, hogy mivel töltse meg az életét felnőttként.

 

Ez egy nagyon fontos élet lecke, amit egy filozófia tanár tanított diákjainak. A tanár az asztalára tett egy üres üveget. Telerakta labdákkal. Megkérdezte a diákokat, hogy egyetértenek-e vele, hogy az üveg tele van. Minden diák egyetértett.

Aztán apró köveket öntött a labdákkal teli üvegbe. A kövek megtöltötték a labdák közötti rést. Megkérdezte a diákokat, hogy tele van-e az üveg. Újra egyetértettek.
Majd homokot öntött az üvegbe. A homok megtöltötte a labdák és a kavics közötti üres helyet. Újra megkérdezte az osztályt, hogy tele van-e az üveg. A diákok egyetértettek abban, hogy technikailag tele van.
Végül a tanár előhúzott két sört az asztal alól, és mindkettőt beleöntötte az üvegbe, hogy kitöltse a homok közötti üres teret.
A diákok elkezdtek nevetni, azon csodálkozva, hogy meddig megy ez.
A tanár megvárta, míg a nevetés abbamarad.
"Azt akarom, hogy felismerjétek: ez az üveg az életeteket mutatja. A labdák a fontos dolgokat jelölik. Családot, egészséget, barátokat, szenvedélyeteket. Ha minden más elveszne, és csak ők maradnának, az élet még teljes lenne. A kavicsok olyan dolgokat képviselnek, amik számítanak az életben, úgy mint munka, ház és autó. A homok pedig minden mást jelöl. A kis dolgokat. Ha a homokot teszed be elsőként, nem marad hely a kavicsnak és a labdáknak.
Ugyanez vonatkozik az életre. Ha minden időnket és energiánkat a kis dolgokra fordítjuk, soha nem marad hely a legfontosabb dolgokra. Figyeljetek az élet fontos dolgaira.
Élvezzétek a családdal töltött időt. Menjetek el vacsorázni házastársatokkal. Játszatok gyerekeitekkel. MINDIG lesz idő kitakarítani a házat vagy vásárolni.
Előbb a labdákra figyeljetek - azokra a dolgokra, amik számítanak. A többi csak homok. Mehettek."
Mielőtt a diákok elmentek, egyikük felkiáltott.
"Soha nem említette, mit jelent a sör!"
A professzor mosolygott.
"Nos, örülök, hogy megkérdezte. A sör csak azt mutatja, hogy nem számít mennyire tűnhet telinek az élet, mindig van idő egy sörre egy baráttal."
Szólj hozzá

Oktatás