2024. már 03.

Nyaralás vagy suli a fontosabb egy autista gyerkőcnek?

írta: Márti+Robi
Nyaralás vagy suli a fontosabb egy autista gyerkőcnek?

Egy angol anyuka nyaralni vitte öt autista általános iskolás gyerekét suliidőben. Azzal indokolta, hogy a nyári szünetben túl zsúfoltak a tengerpartok. Ezért egy „csendesebb” hónapban mentek el egy kiruccanásra.

Kért engedélyt, de nem kapott. Viszont pénzbírságot (160 fontot) azt igen, pedig szerinte ő nem tett semmi rosszat. A 35 éves anya elmondta, hogy gyerekei szeretik a békés, nyugodt környezetet. És szerinte a 6-15 éves négy lányának és fiának szüksége volt a szünetre.

5_autista_gyerkoc.jpg

A főállású anyuka ezt a kirándulást megbeszélte szakemberekkel, akik egyetértettek abban, hogy jó hatással lesz rájuk, ha kiszakadnak egy rövid időre a megszokott rutinjukból.

A nyaralásuk oktatási célú is volt, mivel tengeralattjáróból megcsodálták a tenger élővilágát és megnéztek vulkánokat.

A bíróság szerint azonban a gyerekek jó helyen voltak az iskolában.

Angliában a jogosulatlan távolmaradást büntetik. Az eddigi 60 fontos bírságot nemrégiben 80ra emelték.

Forrás: bbc

Ha egy autista kisdiák szeret suliba járni, akkor nem nagyon várja az iskolai szüneteket. („Mindjárt itt a jövő hét!” – mondta az egyetlen elsősünk pénteken.)

Így is szűkös az idő annak pótlására, amit a természet nem engedett felszínre jönni a rendes idejében.

Egy 80 fontos bírságnál sokkal többe van ez az egész.

Az iskolai hiányzás nem javalt egy hatéves autista gyereknek – az nem olyan, mint egy nem autista hatévesnek. Ebben a legfontosabb időszakban a fejlesztést hidegen hagyja, ha a gyermek igazoltan vagy igazolatlanul van távol. A lényeg, hogy nincs a suliban. Még az egy hetes tavaszi szünet után is előfordul, hogy több hétbe telik a "visszarázódás".

Szólj hozzá