2016. dec 03.

Mit is vegyek autista ismerősömnek karácsonyra?

írta: Márti+Robi
Mit is vegyek autista ismerősömnek karácsonyra?

Az autisták ajándékozásáról 3/2.

Mi a csudát vegyek már megint annak a kölyöknek? Tavaly is csak földhöz vágta a kapott ajándékát, ami persze ripityára tört. És csak annyit mondott a drága auti kisfiú: „Nem kellett volna?!”. Amit még százszor megismételt.

Előző évben meg ki sem nyitotta a dobozt és a sógornőm bontatlanul vitte át – saját ajándékaként – a szomszédnak. Az a srác meg úgy örült neki, mint majom a farkának. Naná, egy 100.000 forintos Legonak ki ne örülne? Hát az én kis auti keresztfiam, a kis aranyos.

Gyakran hallunk ilyet és ehhez hasonlókat. Ilyenkor pipa lesz az ajándékozó, az ajándékozott és annak egész családja. Ugyanis az autista gyermek vagy felnőtt igencsak ki tudja borítani ezzel a kis malőrrel a szeretteit, és tutira megalapozza a „karácsonyi idilli hangulatot”.

hogomb2.jpg

  • Már százszor megmondtam, hogy anyád ne hozzon bohóc sapkát a fiamnak!
  • Tudják, hogy csak tisztán szereti a csokit, de csak azért is mogyorósat hoztak!
  • Bárcsak egy Garfield újságot kaptam volna.

Kit lehet ezért hibáztatni? Ki ennek a felelőse? Nyugi nem te, mindig a másik. De ez most nem ide tartozik.

Gondolkozz és tervezd tudatosan az idei karácsonyt! Ajándék lónak ne nézd a fogát! Viszont jelen esetben igen is nézd meg. Sőt előre, ha nem akarsz balhét.

Adunk néhány jó tanácsot, hogy hogyan és mit célszerű ajándékozni autizmussal élő szerettednek, legyen az gyermek vagy felnőtt. Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni a vásárlás vagy a készítés során.

doboz.jpgAzt hogy mikor és hogyan, azt korábbi posztunkban írtuk le: Ideje megmutatni a karácsonyi meglepetést az autista gyerekeknek.

A földhöz csapós jelenetből azt kell megvizsgálnod, hogy miért tört darabokra a csodaszép hógömb? A váratlan helyzet, az ajándékozó új nadrágja, a csomagolás papírjának zörgése, az idegen parfüm illata miatt?

Erre csak az auti gyermek szülei és tanára tudhatja a választ. (És talán a Mikulás, de ő nem fogja elárulni.) Vagyis az, aki a legjobban ismeri.

Mi legyen az az ajándék?

Alapvetően ajánlatos figyelembe venni:

  • a gyermek kívánságát,
  • az autizmusban való érintettségét (mennyire súlyosak a tünetek),
  • a képességeit,
  • a gyermek fejlesztésének aktuális állapotát, az előkészítő munka részletességét,
  • az életkori sajátosságokat,
  • a kortársakat, a rokonokat és a szomszédos lakókat,
  • a pénztárcádat.

milka_szaloncukor.jpg

Az autista gyermek általában nem azt kéri, ami az életkori sajátosságaiból adódna. Lehet egy 12 éves a kindertojásban rejlő kis autóra vágyik, egy 5 éves pedig egy 2000 darabos Ewok falura - amit természetesen ki is tud rakni. De legtöbbször nem is az ajándékban kell keresni a rendkívüliséget, hanem annak használatában, ami az örömet fogja okozni.

Pl.: parfüm, kirándulás, vonatos terepasztal, mozi, LED fények, hógömb, világító gyurma, dobozos társasjáték,  kaleidoszkóp, függőágy, golyós játékok, munkagép prospektus, buborék fújó, ugráló, fogorvosos moon sand, LEGO, tablet, könyv, képeslap, puzzle, terepasztal, világító földgömb, autó, közös kávézás, uszoda, kisállat, távirányítós autó, Dobble, Flash dobókockás játék, főzőcske, stift, ingyen traktoros katalógus, fotókönyv, szálas lámpa, körömlakk.

Lehetnek nagyon egyszerűnek vagy bizarrnak tűnő kérések is: egy darab színes madzag vagy a működő ablakos mosógép nézése. Ezeket most fogadd el, majd idővel megváltoztatható.

Ne foglalkozz azzal, ha mások rácsodálkoznak gyermeked meglepő kívánságára.

És mindenképpen kapjon egy olyan ajándékot is a kis srác, amivel tud a tesóval vagy ovis társakkal együtt vagy mellettük játszani, vagy legalább a szomszéd kölök használja "kapcsolatépítés" gyanánt. Ez a játék arra is alkalmas legyen, hogy a szülő megnyugtatóan tudja mutogatni a szomszédoknak, akik egész évben árgus szemekkel bámulják az olykor-olykor furcsán viselkedő lurkót.

  • Társasjátékok esetén vedd figyelembe, hogy mennyire bírja az auti elviselni a veszítést vagy a győzelmet!
  • Ha már van hobbija, akkor ahhoz érdemes venni valamit. ha még nincsen, akkor el lehet kezdeni.
  • A gyűjtögető felhalmozást meg kell előzni. Ha már sok van valamiből, akkor egyet el kell ajándékoznia.

A Lego egy olyan játék, amit bármilyen képességű és korú személy imádhat. Csak jól válaszd ki! Elsőre inkább minél egyszerűbbet, kevés darabosat vegyél figurákkal. A Lego nagyot aratna, ha egy olyan sorozatot adna ki, amelyben a figurák különböző érzelmeket fejeznének ki.

hogomb1.jpg

Tinédzser, fiatal felnőtt autinak ajánlatos olyan ajándékot választani, amit felhasználhat majd a párkapcsolataiban: vízfal, vízoszlop, dekor fények, csillagvetítő.

Többek között ezeket szeretnék az autista csoportunkba járó padavanjaink.

Szóval beszélj a gyermeked tanárával, párod tesójával vagy szüleivel. És természetesen kérdezd meg az ajándékozottat - előtte menjetek el játék üzletbe, könyvesboltba. És ha megértette a kérdést, akkor valamilyen kommunikációs csatornán (beszéddel, képekkel, mutatással, ránézéssel) tudatni fogja veled.

 

doboz.jpg

 

Ideje megmutatni a karácsonyi meglepetést az autista gyerekeknek

 

gift.jpg

Autisták karácsonyi adok-kapokja

Szólj hozzá

Karácsony Ajándék Óvoda Karácsonyi ajándékozás