2016. dec 20.

Autisták karácsonyi adok-kapokja

írta: Márti+Robi
Autisták karácsonyi adok-kapokja

Az autisták ajándékozásáról 3/3.

"Ugye szeretnéd, ha megmondanám, hogy mit hoz neked az én Jézuskám karácsonyra?" Ezt a kérdést már többször hallottuk a feleségemmel egy nem autista ismerősünktől. A csoportunkba járó autista gyerekek hasonló beszólásain jókat szoktak derülni a szüleikkel, amikor délután értük jönnek a suliba és gyorsan elmeséljük a nap főbb mozzanatait.gift.jpg

Az első mondat jól hangzik, azonban összetettsége miatt nem egyszerű feldolgoznunk.

Gyerekeinknek nehéz belőle megérteni: Miért akarja a másik azt tudni? Hát nem tudja, hogy mit szeretnék én? Nem ugyanaz van az ő fejében, mint az enyémben? Ilyesmi gondolatok fogalmazódhatnak meg bennük.

Nekünk, tanároknak pedig a kihívást a TOM, az elmeolvasás megértetése jelenti. Megtanítani – de szerintünk inkább FELSZÍNRE HOZNI –, hogy mire gondolhat a másik, az egy életen át tartó munkát igényel.

Ami neked szinte zsigerből megy, azt nekünk kemény munkával kell megtanítanunk a hét nebulónknak. Hidd el, nem is olyan egyszerű. Egy rakás, egymással összefüggő képességnek kell együttműködnie az ajándékozás folyamata során:

  • ki kell találnod, hogy milyen ajándékot készítesz vagy veszel,
  • ki kell bírni azt a bizsergető titkolózást – ami mindkét fél számára elfogadott és idővel feloldható, elmondható,
  • át kell élni és együtt kell aludni azzal az a kellemes izgalmi állapottal,
  • ki kell várni az átadás pillanatát, ami igazzá teszi a mondást: Jobb adni, mint kapni.

Ennek megvalósulása minden anyuka és férj álma, akinek autizmussal élő gyermeke vagy felesége van.

E mondásnak a gyökerei fellelhetőek a vallásokban. A Korán, a Tóra, a Biblia arra ösztönöz minket, hogy segítsünk másoknak. A kutatók azt mondják, hogy segítséget adni másoknak az segít a stressz levezetésében, amely így jó hatással van a szervezetünkre.

Az előző két posztunkban tanácsokat adtunk, hogyan célszerű meglepni autista ismerősünket úgy, hogy örülni tudjon az ajándéknak. Az előkészítésen és a kiválasztáson van a hangsúly.

Természetesen nem csak a kapást kell megtanítanunk, hanem az adást is. A karácsony azért remek alkalom erre, mert ekkor egyszerre adunk és kapunk. Ugye a szülinapi bulikon csak az ünnepelt kap. Az ajándékozás élményének ismerete hozzátartozik emberi mivoltunkhoz.

A hét 9-14 éves, autizmusban különböző mértékben érintett diákunknak azért nehéz megtanítanunk az ajándékozás ezen oldalát, mert:

  • az izgalmi állapot megfoghatatlan,
  • az öröm, a meglepetés, a csalódottság megnyilvánulása és felismerése bonyolult,
  • a várakozni tudás külön fejlesztendő terület,
  • a mások mentális állapotának felismerése gyengén működik náluk.

Ezek az akadályok különböző mértékben fejleszthetőek. Az életkor, az IQ és az autizmusban való érintettség az alapvető befolyásoló tényezőik. Minél korábbi életszakaszban kell ezeken dolgozni. Ahogyan az ajándék átvevését, az átadást is gyakorolni kell lépésről-lépésre. ajandek_kartya.jpg

A 7 autista diákunk készítette ezeket a karácsonyi ajándékkártyákat.

Tudatnod kell autista gyermekeddel az általa használt kommunikációs csatornán, hogy:

  • te mit szeretnél tőle kapni,
  • hogyan tudja azt elkészíteni vagy beszerezni,
  • készítsetek minden egyes ajándékhoz kártyát, amire ráírjátok, hogy azt ki kapja,
  • mutasd meg, hogy fogsz meglepődni és mennyire fogsz örülni az ajándékának,
  • mutasd meg azt is, hogyan reagáljon erre a gyermeked.

Minél többször játsszátok el!

Ne feledd, hogy mindazokkal ajánlatos, akiket ajándékozni készül.

Lesz olyan gyermek, amelyik egyből képes lesz leutánozni a látottakat, és lesz olyan, akinek ezerszer kell megismételni. Fontos tudnod, hogy az auti gyermek utánzása mögött nem biztos, hogy értés is van. Főleg a fejlesztés elején legtöbbször csak gépiesen végzi az általa látott, számára fontos mozzanatokat.

"Karácsonykor az ajándékot a Mikulás és a Jézuska hozza, és az ingyen van!" - mondta egy négy éves kisfiú december elején az anyukájának. Vagyis lehet rengeteg drága ajándékot kérnie. Még jó, hogy neked is be kell segítened a Mikulás és a Jézuska vásárlásába. De még így is gyakran előfordul, hogy a túl sok ajándék közül nehezen tud választani az autista és a nem autista gyermek egyaránt. A bőség zavara épp az ellenkezőjét válthatja ki. Ezáltal egyiknek sem fog igazán örülni.

Persze mindkét nagymama azt szeretné, ha az ő ajándékának örüljön a legjobban a kisunoka. Itt az átadás-bontás sorrendje befolyásoló lehet. Ezért ezt is jó előre tisztázzátok – a sértődések elkerülése végett.

Tehát az auti gyermeked is szeretne ajándékozni! Segítsd őt!

 

doboz.jpg

Ideje megmutatni a karácsonyi meglepetést az autista gyerekeknek

 

hogomb2.jpg

Mit is vegyek autista ismerősömnek karácsonyra?

 

 

Szólj hozzá

Karácsony Ajándék Karácsonyi ajándékozás