2016. nov 12.

Ideje megmutatni a karácsonyi meglepetést az autista gyerekeknek

írta: Márti+Robi
Ideje megmutatni a karácsonyi meglepetést az autista gyerekeknek

Az autisták ajándékozásáról 3/1.

Alapvetően két embertípus nem örül egy ajándéknak: az egyik, akit gyermekkorában a szülei nem szoktattak rá, a másik pedig, akiből az anyatermészet kispórolta ezt a képességet: az autisták.

doboz.jpgHányszor fordult már veled elő, hogy a szülinapi vagy a karácsonyi meglepetésedet semmibe sem vette az ajándékozott. Mosolygós arccal átvette, majd bedobta a sufniba, vagy a földhöz vágta, vagy kérte a blokkját, hogy kicserélhesse. Nem azt kapta, amire vágyott. Semmi sem úgy sült el, ahogy tervezted. Mindketten csalódtatok. /Persze lehet, hogy két nap múlva már imádta, de addig is húzta az orrát./

Viszont előtte tudtad-e, hogy mire vágyott? Fogtad-e az apró jelzéseit, kérdezted-e róla? Tudta a szeretted, hogy valójában mit kíván? Képes volt elmondani neked? Egyáltalán szereti a meglepetéseket?

Vannak, akik alapból nem csípik a meglepiket. Vannak, akikből hiányzik az a képesség, amivel a váratlan helyzeteket megfelelően tudnák feldolgozni. Ők az autisták. De nehogy azt hidd, hogy ez csak az autisták deficitje. Nem kell ahhoz autinak lenni, hogy valaki ne örüljön egy ajándéknak. Mit várjunk el egy autitól, ha ez a tudás nincs vagy túl mélyen rejtőzik benne?

Az előrelátás, a bejósolható jövő kiszámíthatóvá tétele az a hiányzó képesség, ami az autisták idegeit állandóan csavarja. Addig facsarja, amíg egy mindenki számára jól látható dühkitöréssel, földön fetrengéssel, kézfej harapdálással végződik.

A jó hír az, hogy a korai életévekben a felszínre lehet hozni azt a valamit – bizonyos mértékben. A felszínre hozatal komplex felkészítést és rengeteg időt igényel.

Nekünk 4 évbe telt mire Pistike, egy autista kisfiú konkrétan megnevezte mit szeretne igazán az idei karácsonyra. Ez 4 év kőkemény munkájának eredménye. De nehogy azt gondold, hogy négy évig csak azt kérdezgettük, mit szeretnél karácsonyra? És a végén kimondta. Köze nincs ehhez.

Az autista kisgyermek (eredményes) fejlesztését úgy kell elképzelned, mint Arnold testépítését, aki nem két hónapig gyúrta a bicepszét, aztán két hónapig a tricepszét, majd a hátát, hanem minden héten építette az összes izmát.

Pistike a Szentestén már remélhetőleg boldogan fog játszani a kisvasútjával.

Az autista személy – beleértve a gyereket, felnőttet – ismerete a legfontosabb egy nyugalmas ajándékozáshoz. A szülőnek célszerű auti gyermekük tanárától, a barátnőnek a jövendő anyóstól vagy exektől tanácsot kérni, hogy mikortól kezdjék el bemutatni a szuvenírt.

A rokonok és barátok ajándékait is jó volna időben megmutatni, sőt azokat is, amelyeket a család többi tagja kap – főleg ha az egy nagy tárgy: zongora vagy evezőpad.

Tehát ilyesmiken áll vagy bukik a karácsonyi hangulat.

naptar.jpg

Az alap, hogy jelöld a gyermeked/párod naptárában, hogy mennyi nap van még, kitől mit fog kapni. Így csökken a feszültség és arányosan nő a bejósolható jövő képe. És a sajátságos módon kifejezett meglepetés és öröm nem fog elmaradni. És ez a lényeg. A nyugodt, boldog családi légkör.

Fotó

 

hogomb2.jpg

 

Mit is vegyek autista ismerősömnek karácsonyra?

 

gift.jpg Autisták karácsonyi adok-kapokja

Szólj hozzá

Karácsony Ajándék Top Karácsonyi ajándékozás