2021. máj 16.

Segítsék-e szexhez az autista férfit?

írta: Márti+Robi
Segítsék-e szexhez az autista férfit?

Mire vágyhat egy 27 éves nőtlen férfi? Szexre. És ha a férfi autista? Természetesen akkor is. Csak éppen bonyolultabb lehet a csábítás folyamata. Az autizmus nehezítheti a kapcsolatteremtést, a párkapcsolati mechanizmusokat, az intimitás jeleinek értelmezését. Ám ezekre is ígérkezik megoldás.

C, az angol autista fiatalember egy lakóotthonban él, ahol mindennapi életét szociális munkások/gondozók segítik, irányítják. C pontosan tudta, hogy „barátnő találási esélyei” minimálisak, de vágyik a szexre. Tisztában volt azzal is, hogy ezért majd fizetnie kell. Három éven át kérte a gondozóit, hogy gondoskodjanak neki szexlehetőségről.

dainis-graveris-s221j4auadw-unsplash.jpg

A gondozók megértették a kérését, tudták, hogyan lehetne azt kivitelezni, de jól ismerték a törvényt is. Mivel nem akartak tíz évet ülni egy börtönben, ezért a helyi hatósághoz fordultak és feltették a nagy kérdést: segíthetnek-e C-nek abban, hogy egy örömlánnyal tölthessen egy órácskát. Elindult az eljárási folyamat, amiben elkezdték vizsgálni, vagyis inkább értelmezni a törvény betűit. Már akkor kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű.

Az ügy a Felsőbírósághoz: a Court of Protection alelnökéhez, Hayden bíróhoz került. A bíróság meghallgatta a gondozókat, akik elmondták, hogy sok fiatal férfi – akik mentális zavarokkal küzdenek –, kér hasonló segítséget.

Hayden bíró megismerte C előéletét. C Klinefelter-szindrómás, van egy plusz X kromoszómája. Ennek a szindrómának fokozott velejárója az autizmus, amit 1998-ban diagnosztizáltak nála. Kedveli a sportokat, szereti a rapet és múzeumokat. Fiatalon jelentős viselkedési problémái voltak, beleértve az agressziót. 2014-2017 között kórházban kezelték, mert viselkedése rosszabbodott, még szexuális jellegű fenyegetéseket is produkált. Intenzív gyógykezelést kapott. Miután kiengedték, egy támogatott lakóotthonba helyezték, ahol boldogan él.

Hayden bíró ítéletében elmondta, hogy C képes volt világosan és következetesen megfogalmazni milyen szexuális élményre vágyik. Arra viszont már képtelen, hogy azt beazonosítsa, felismerje ki az, aki arra alkalmas, valamint tárgyaljon a pénzügyi tranzakciók részleteiről – ár, fizetés módja, ideje. Az Egyesült Királyságban a 2003-as szexuális bűncselekményekről szóló törvény úgy van megalkotva, hogy megvédje a kiszolgáltatott helyzetben lévő felnőtteket másoktól, és nem önmaguktól. A törvénynek nem az a célja, hogy megakadályozza a mentális zavarokkal küzdő emberek szexuális kapcsolatát. Az emberi jogok európai egyezménye is biztosítja a magánélethez való jogot. Hozzátette: inkább az a bűncselekmény, ha az ilyen felnőtteket kihasználják és bántalmazzák azok, akik velük bizalmi kapcsolatban vannak.

Hayden bíró úgy döntött, hogy nem kellene a gondozókat megbüntetni, mert bizonyos betegeket az emberi interakciók egyik legfontosabb területén segítenék. Mivel a szexért való fizetés törvényes, ezért nem akadályozhatják azokat, akik részt kívánnak venni ebben a törvényes ügyletben, és logikusan azokat sem, akik segíteni akarnak nekik.

Sokak szerint az államnak nem szabad megkönnyítenie, ösztönöznie vagy előmozdítani az ilyen cselekedeteket. A kormány politikája szerint a prostitúcióban részt vevők védelmére törekszik, és azt aktívan próbálja visszatartani.

Hayden bírót felkérték még arra is, hogy döntsön abban, hogy C érdekeit szolgálná-e a szexuális együttlét. Válaszában kifejtette, hogy ennek eldöntéséhez átfogó kockázatelemzést és gondozási tervet kell kidolgozni, ami megvilágítja, hogy lehet-e, és ha igen, akkor milyen módon valósulhatna meg egy ilyen látogatás.

A Fellebbviteli Bíróságon a határozata ellen fellebbezést lehet benyújtani.

 

Forrás: BBC , fotó: Dainis Graveris 

 

Az autista gyermek fejlesztését minél korábban kell elkezdeni. Úgy válhat teljesebbé a felnőtt élete.

Szólj hozzá

Szex Bíróság Klinefelter