2019. okt 05.

Tanárok autizmus képzéséért tüntettek a szülők

írta: Márti+Robi
Tanárok autizmus képzéséért tüntettek a szülők

A belfasti szülők javítani szeretnének autista gyermekeik iskolai és otthoni életén azáltal, hogy a tanároknak autizmus képzést követelnek. Több tízezren írták alá a petíciót.

Kerry Boyd, az Autism NI szervezet CEO-ja tájékoztatta az egyik riportert: rengeteg felnőtt autista elmondta, hogy milyen szörnyű volt számukra az általános iskola, mert a tanárok nem értették meg őket. Többségük jelenleg is a mentális egészségügyi rendszerben van, ami még több pénzébe van a kormánynak.

Az Oktatási Minisztérium szóvivője szerint sok pedagógus – a többségi és speciális iskolában egyaránt – jól képzett az autizmus terén. A közeljövőben hétszáz millió fonttal tervezik növelni az iskolák büdzséjét.

stream_img.jpg

Körülbelül 10.000 autizmussal élő gyermek él Észak-Írországban. A 4-15 év közöttiek közül harmincból egy autista.

Az elmúlt öt évben a kiadott diagnózisok száma 67%kal nőtt. Az autista diákok 78%a többségi iskolába jár.

A National Audit Office jelentése szerint az iskolák „küzdenek” a speciális szükségletű tanulókkal. Annak ellenére, hogy növelték az iskolák támogatását a 2013as és a 2017es tanévek között, mégis 10%kal nőtt a létszámuk.

A támogatás felhasználása sem egyenletes, mivel vannak nagyon jó speciális iskolák, ahol sokkal jobb fejlesztést nyújtanak, mint egy hasonlóban kellene.

Gyakran a szülőket arra ösztönzik, hogy SNI-s gyermeküknek jobb, ha otthon tanul. Ez azt eredményezi, hogy a magántanulók csaknem fele speciális szükségletű.

Szólj hozzá

Tüntetés Oktatás