2016. feb 21.

Autizmus tanfolyam rendőröknek

írta: Márti+Robi
Autizmus tanfolyam rendőröknek

Rendőröknek képzésre van szükségük, hogy megfelelően tudjanak eljárni az autista emberekkel

A londoni University of Bath és City University munkatársai 394 angol és walesi rendőr tapasztalatait gyűjtötte össze egy online kérdőívben az autizmus spektrum zavarról. Csupán 42%uk volt elégedett azzal, ahogyan autista személyekkel jártak el a munkavégzésük közben. Bár elismerték, hogy változtatásokra van szükség, akadályozó tényezőként a szervezeti és időkorlátokat említették meg. 37%uk, akik már részt vettek autizmus tanfolyamon arra jutottak, hogy a képzések anyagát hozzá kell igazítani a különböző rendőrségi munkakörökhöz.

A rendőröknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy érzékenyebben és tudatosabban tudjanak bánni autista felnőttekkel, állítja az úttörő tanulmány.

police.jpg

A kutatásban 31 autista felnőtt és 49 szülő vett még részt.

Tíz autista felnőttből heten, akiknek már volt kapcsolata rendőrökkel, nyugtalanná váltak a találkozáskor, valamint autista gyermeket nevelő szülők háromnegyede pedig feldúlttá vált a tanulmány szerint.

Az autista gyerekek szüleinek nagy többsége kritikus volt abban, ahogyan velük viselkedtek. „A fiam most már utálja a rendőröket amiatt, ahogyan bántak vele” – mondta egy szülő a kutatóknak.

Az Egyesült Királyságban több mint 700.000 ember él autizmus spektrum zavarral. Bizonyíték van arra, hogy közülük egyre többen kerülnek kapcsolatba rendőrökkel és közalkalmazottakkal. Az elmúlt években számos példa volt, amikor a rendőrök sokkolót vagy paprika spray használtak ellenük.

Az autizmust felismerni nagyon nehéz. A tünetek három területen mutatkoznak meg: szociális interakciók, pl.: a szemkontaktus kerülése; nyelvi és kommunikációs problémák; kényszeres cselekvések.

„Azon aggódtam, hogy a szemkontaktusom hiánya miatt tiszteletlennek tűnhetek” – mondta a kutatásban résztvevő egyik felnőtt autista.

Egy autista gyermek szüleinek véleménye a rendőrségi környezetről: „Az új környezet is nagyon zavaró volt. A fiam nem tudott odafigyelni, mert a rendőrautókról akart beszélni és felfedezni a szobákat, a rejtett kamerákat. Ezekkel nehéz volt megbirkóznia a kihallgatás során.”

A Network Autism rendőröknek ajánlott útmutatója szerint az autista személy számára szinte lehetetlen megbirkózni ezzel a zsúfolt környezettel, a fluoreszkáló és villogó fényekkel, szirénákkal. A váratlan események, a megzavart rutinok, „nem tudom mit várnak el” zavartsághoz, szorongáshoz és félelemhez vezetnek.

A tanulmányban részt vevő autisták közül sokan azt mondták, hogy a kihallgatás során a feszültséget a nem megfelelő környezet és a támogatás hiánya okozta, és ezek vezetettek a rendőrtiszttel folytatott kommunikáció összeomlásához.

Dr. Laura Crane, a City University munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint: „Egy interakció a rendőrséggel stresszes esemény lehet. Ezért a rendőröknek fontos, hogy tisztában legyenek az autizmus tüneteivel. Az autisták egy kiszolgáltatott csoport a büntető igazságszolgáltatás rendszerében. Kiváló képzés és támogatás szükséges azoknak a rendőröknek, akik találkozhatnak velük.”

A megkérdezett rendőrök közül ötből egy azt mondta, hogy elégedetlen azzal, ahogyan kapcsolatba léptek az autista személlyel. Sokukat zavarta, hogy nem kaptak kiképzést az autizmusból.

A Network Autism tanácsa: „Ne feledje, hogy az autizmus központjában a kommunikáció nehézsége áll, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy kommunikációja világos és egyértelmű legyen. Sok időt adjon az autista személynek a válaszra, kerülje az olyan beszédet, ami megzavarhatja, mint a metaforák, közmondások vagy félrevezető kérdések.”

Dr. Katie Maras, az University of Bath pszichológia tanszékének munkatársa és a tanulmány társszerzője azt mondta: „Egyértelműen még több rendőrt szükséges képzésben részesíteni. Alapvető fontosságú, hogy a rendőrök a különböző munkaterületekhez igazított autizmus képzéseket kapjanak. Engedélyezni kell számukra, hogy az eljárások során rugalmasak lehessenek és támogassák az autizmussal élőket.”

Forrás:

Jamie Doward: Police ‘need training’ to improve treatment of people with autism www.theguardian.com

Laura Crane, Katie L. Maras, Tamsyn Hawken, Sue Mulcahy, Amina Memon: Experiences of Autism Spectrum Disorder and Policing in England and Wales: Surveying Police and the Autism Community (2016.) tanulmánya itt megvásárolható.

Kép: 123rf.com

 

Egy autista felnőttet felismerni és hozzá megfelelően közeledni a felnőtt autistákkal foglalkozóknak sem egyszerű.

Szólj hozzá

Rendőrség