2022. jan 23.

Jobb ellátást követelnek a súlyos autistáknak

írta: Márti+Robi
Jobb ellátást követelnek a súlyos autistáknak

Széles körben elismerik, hogy a legtöbb autista számára a fekvőbeteg elláttás a pszichiátriai osztályokon ritkán segít, sőt káros hatásai is lehetnek.

Ilyen intézetekben Angliában az átlagos tartózkodási idő körülbelül 5 és fél év. Jelenleg 2065 autista és tanulási zavarral küzdő személyt kezelnek. Ebből 1220 autista (59%), és közülük minden hetedik 18 év alatti. Ez az adat azért fontos, mert régóta ígéri a kormány, hogy csökkenti az ott ápoltak számát. Ám ez csak még rosszabb lett az elmúlt hat évben: 2015-ben az 59% még csak 38% volt.

website-1920x1080-v2.jpg

Fontos

Meg kell akadályozni, hogy az autista személy elérje a válságpontot. Ez úgy előzhető meg, hogy jobb szociális és mentálhigiéniás szolgáltatásokat kell nyújtani, amelyek ténylegesen megfelelnek az autista felnőttek és gyerekek szükségleteinek. És ha valaki kórházba kerül, elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb ideig tartsák bent, és olyan emberek támogassák, akik megértik az autizmusát, és olyan környezetben, ami megfelel az igényeinek.

A volt igazságügyi miniszter, Robert Buckland sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudta megvalósítani a mentális egészségügyi törvény erre irányuló reformjait. „Pénzt költünk arra, hogy kárt okozzunk embereknek, és nem arra, hogy megmentsük őket.”

A kormány megerősítette, hogy a terveik szerint meg fogják akadályozni, hogy embereket csak azért helyezzenek oda, mert autista. Ezt nagy előrelépésnek tartják. A törvény megváltoztatásával kevesebben kerülnek be tévesen a kórházba. Ennek megvalósítása évekbe telhet. Most a hosszú távú tervükben szerepel, hogy 2024-re 50%-kal csökkentik a fekvőbetegek számát.

Még fontosabb

Minél korábban kell elkezdeni az autista gyerekek fejlesztését. Ha egy hároméves auti kissrác megfelelő fejlesztést kap, akkor szebb és jobb iskolakezdésre van esélye.

 

Forrás: National Autistic Society

Szólj hozzá

Fejlesztés költsége