2021. dec 23.

Így öltöztess karácsonyfát autista gyerkőccel

írta: Márti+Robi
Így öltöztess karácsonyfát autista gyerkőccel

Ha már beszerezted az ajándékot, azt rojtosra bontottátok-csomagoltátok, és már jól megy az adok-kapok, akkor csak egy valami szükséges a karácsonyi ünnepi hangulat megalapozásához: a fenyőfa együttes feldíszítése.

- Gyerekek! Szépen viselkedjetek, ha már anyuék itt hagytak benneteket, hogy a hegyekben nyugodtan kirándulhassanak. Károlykám! Kérlek, díszítsétek fel a fenyőfát, amíg én lemegyek Micikéhez bejglit sütni.

- Gyerekek! A fenyőfát beleraktam a tartójába. Most már kezdhetitek a díszítést! Közben engedjétek meg, hogy nyugodtan elolvassam a napi sajtót.

- Gyerekek! Kész a bejgli. Gyertek kóstoljátok meg! Károlykám, miért nincs még kész a karácsonyfa?

- Gyerekek! Mondtam, hogy csináljátok meg.

 

A vonatot húzogató és babát etető ovis ikreknek fel sem tűnt, hogy a papa hozzájuk beszélt. Abból az autista Lajcsikának és autizmus gyanús Dórinak vajmi kevés jött le.

A munka szempontjából a feladatkiosztás első lépésnek nem rossz, de ettől több kell.

"Díszítsd fel a fát!

"Pakold a díszeket a fenyőfára!

"Fogd meg és akaszd a fára!

"Tedd a díszt az ágra!

"A nagyokat alulra, a kicsiket felülre tegyed!

"A szalagot együtt tekerjétek rá!

Amikor ezeket meghallja Lajcsika, azonnal megáll az idő számára. A téridő kontinuum derékszöget vesz fel, amit Raj Koothrappali sem értene. Az ilyen típusú mondatoktól lefagy a gyermek. És képes tíz perceket mozdulatlanul állni és szótlanul várni a csodára.

A karácsonyfa díszítésének csodái a következők lehetnek:

Konkrétan kell kimondanod, és ha nem fárasztó, akkor valamilyen formában bemutatnod, megmutatnod mit-hová, ahogyan Hippolyt: Ezt a mozdulatot várom.

1. Lajcsika! A piros gömböt hozd ide! – majd felrakod a fára.

2. Erre az ágra rakd a sárga kicsi gömböt! – rámutatsz az ágra, esetleg odavezeted a kezét. A gömbön legyen egy karika.

3. A kék akasztókra akaszd fel a kék gömböt! – a különböző színű akasztókat előre rögzíted a fán.

karacsonyfa_dekoracio_autista_gyerkoccel.jpg

4. Az egyesre tedd az egyes díszt! – az akasztók mögé szúrj fel egy beszámozott lapot, amit leveszel, ha felkerült a dísz. A díszeket is számozd be.

5. Minden akasztóra tegyél egy díszt!

6. A sárga csillag mellé tegyél egy sárga gömböt! A sárga gömb jobb oldalára tegyél egy hógömböt! – előre felteszed a fára a LED csillag fényfüggönyt.

Ha gyermeked még nem bírja a fényeket, akkor ezt most felejtsd el, csak jövőre használd. Addig fokozatosan vezesd be különböző partikon, szülinapi bulikon. Sőt akár már novemberben dekorálhatod a fenyőt. És a 22-es karácsonyon már nem is lesz annyira váratlan vagy felkavaró.

7. Péter! Te díszíted a fa jobb oldalát! Anita! Te díszíted a fa bal oldalát! – A fenyőre először felteszed a fényfűzért, amivel azt két részre osztod. Vízszintesen is feloszthatod a fát. Úgy az alsó részt a kisebbik, a felsőt a magasabb gyerkőc díszítheti.

Péterből nyugtalanságot vált ki, ha a bútorokat arrébb teszik. Ezért a fenyőfát apa méretre vágta, hogy beférjen az asztal és a komód közé.

8. Tedd a gömböket a fenyőfára, ahogy a rajzon van. – Előre megrajzolod a „dísztérképet”.

10-1. Ezek kombinációi.

 

A fa díszítését jelöld a gyermek napirendjében. Így tudni fogja mi lesz előtte és utána.

...

REGGELI

FENYŐFA DÍSZÍTÉSE

PAM PAM PAM TÁRSASJÁTÉK

...

Szólj hozzá

Karácsonyi ajándékozás