2021. jún 01.

Autizmusa vetett véget a katonai karrierjének

írta: Márti+Robi
Autizmusa vetett véget a katonai karrierjének

Dave Williams százados a könnyeivel nehezebben küzdött meg, mint a golyókkal, amikor 2018 szeptemberében közölték vele, hogy tizenegy éves brit katonai pályafutása véget ér.

0_david-michael-williams.jpg

Dave: „Mindig kicsit másnak éreztem magam az emberek között, és a vége felé gyanítottam, hogy Aspergerem lehet, ezért kértem a segítséget. Reméltem, hogy tanítanak néhány megküzdési stratégiát.”

Tanították, csak kicsit másképp, mint azt remélte.

Az elmúlt négy évben neki és harminchat társának kellett kilépnie, miután kiderült az autizmusuk és a továbbiakban nem voltak alkalmasak katonának.

0_gmp_swa_150421david_michael_williams_039jpg.jpg

A 34 éves afgán háborús veterán jelenleg minimálbérért dolgozik éjszakánként egy raktárban.

Dave: „Azok az emberek, akik megpróbáltak nekem segíteni, nagyon jó katonák, és hálás vagyok nekik, de ebben a bürokratikus és kockázatkerülő rendszerben, amiben dolgoznak, a katonák és a tisztek jólétét kell fedezni.”

2018-tól változtatták meg az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok feltételeit. Nagyobb figyelmet kapnak az autizmussal élők.

A múlt hónapban jelentette be Nick Hine altengernagy, hogy ő bizony autista, amiről tíz éve papírja is van. Maradhatott. Sőt ösztönzi az autista fiatalokat, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz.

Szerinte a brit haditengerészet úgy tudja felvenni a versenyt a fejlettebb technológiával rendelkező ellenséggel szemben, ha a másként gondolkodó emberek szerves részei lesznek a megoldásoknak.

Forrás: Mirror

 

Sok autistának lehetne képességeihez kialakított feladatot, küldetést adni, de persze nem mindegyiknek. Ahogyan nem minden autista tudja megmászni a Toblerone hegyet, de néhányan legalább megpróbálják – mint ez a csinos süket autista fiatal hölgy.

De itt nem is az a kérdés, hogy egy autista lehet-e katona.

Hanem 11 év szolgálat után már miért nem jó az autizmus diagnózissal rendelkező katona?

Az autizmus diagnosztizálása gyerekkorban sem egyszerű és ahogy telnek-múlnak az évek egyre nehezebb megállapítani.

Szólj hozzá

Munkahely