2018. jan 07.

Miért végezte ki családját az autista tinédzser?

írta: Márti+Robi
Miért végezte ki családját az autista tinédzser?

Egy héttel ezelőtt, szilveszter éjszaka a tizenhat éves autista Scott Kologi agyonlőtte a szüleit, a nővérét és a nagyapja élettársát, viszont nem lőtte le az öccsét és a nagyapját. Mi történhetett a New Jersey-i családban, ami kiválthatta az autizmussal élő fiú ölési szándékát? Jelenleg ezt vizsgálja a rendőrség. Ki kell deríteniük, hogy miért lövöldözött a tinédzser, az autizmusnak volt-e egyáltalán szerepe, vagy az autizmusának volt-e köze a tettéhez.

47af7ca700000578-5226757-image-a-220_1514833713519.jpg

Középen van Scott Kologi, jobbra a szülei, balra a testvérei.

A Monmouth megyei ügyész kérte, hogy Scott Kologit fiatal kora ellenére felnőttként ítéljék el (ez a fiatalkorú eljárásjogi nagykorúsítását jelenti) azért, hogy az elkövetett súlyos bűncselekményhez igazodjon a büntetés kiszabása is. Így akár a büntetése harminc év börtön is lehet.

Feltéve, ha az akkori elmeállapota lehetővé tette, hogy belássa cselekménye következményeit és annak megfelelően cselekedjék, valamint felismerte tette jogellenességét.

Ha fiatalkorúként ítélik el, akkor az amerikai igazságszolgáltatási rendszer csak néhány évre zárja be, amely időszak alatt megpróbálják rehabilitálni.

A kutatók nem értenek egyet abban, hogy milyen kapcsolat van az autizmus és az erőszak között.

Egy kutatócsoport 239 olyan esetet vizsgált meg 1985-ig visszamenőleg, amiben a gyilkos legalább három embert ölt meg. Azt találták, hogy a 28%-uk valószínűleg autista volt. Például Adam Lanza hat évvel ezelőtt mészárolta le egy iskolában az édesanyja húsz első osztályos tanulóját, aztán magát is lelőtte.

A Harvard School of Psychiatry kutatócsoportja tavaly közzétett tanulmánya szerint viszont nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az autisták erőszakosabbak lennének, mint a nem autisták.

Scott Kologi az elmúlt években már nem járt iskolába, mert nem bírta osztálytársai állandó gúnyolódásait. Az édesanyja tanította otthon. De az is lehetséges, hogy egy speciális magániskolába járt Eatontown-ban. A Hawkswood Iskola facebook oldalára írta az édesanyja júniusban, hogy mennyire örül, hogy fia egy ilyen csodálatos iskolába járhat. Az iskola vezetője nem erősítette meg vagy tagadta le, hogy Scott ott tanult volna, hivatkozva egy olyan szövetségi törvényre, amely védi a speciális oktatásban résztvevők magánéletét.

Vajon hol tanulta meg az autista srác az otthon hivatalosan tartott félautomata fegyver kezelését és hogyan férhetett hozzá?

Forrás: DailyMail

Szólj hozzá

Bíróság