2017. nov 20.

Lebilincselővé válhat, amikor a szülő eltitkolja gyermeke autizmus diagnózisát

írta: Márti+Robi
Lebilincselővé válhat, amikor a szülő eltitkolja gyermeke autizmus diagnózisát

Egy délelőtt a tengerentúlon csörög az egyik rendőrőrs telefonja. „Jöjjenek gyorsan, mert egy nyolc éves kisfiú megzavarta az osztály rendjét, elfutott az igazgatótól és megrúgott egy gyógypedagógust!” - így hangozhatott el a segélykérő hívás.

A seriffhelyettes és egy kollégája kimennek az általános iskolába. Megfogják az elkövetőt és megbilincselik. Ez látható a videón.

"Így már nem sikerül úgy nekem esned. Azt teszed, amit kérünk tőled, vagy viseled a következményeket.

Ó! Ez fáj! - mondja a kisfiú.

Most ülj le a székre, ahogy kértem. Most pedig vagy úgy viselkedsz, ahogy tudod, hogy viselkedned kellene, vagy viseled a következményeit. A te döntésed! Ha akarod, hogy levegyem a bilincset, viselkedni fogsz, és szépen megkérsz! És ha viselkedsz, leveszem."

A rendőrtiszt a kissrác felkarjára tette fel a bilincset, mert a csuklója túl vékony volt, majd tizenöt perc elteltével vette le. Annak ellenére, hogy az iskola szabályzata tiltja a bilincs használatát.

bilincs.jpg

A seriffhelyettes munkáját megvizsgáló ellenőr szerint az helyesen végezte a munkáját. A képzése során tanultak szerint cselekedett és rá nem vonatkoznak az iskolai szabályok.

A bíróságra került az ügy. Talán azért, mert a seriffhelyettes ugyanabban az időszakban egy kilenc éves kislányt is megbilincselt. A szövetségi bíró mindkét esetben megállapította, hogy túlzott rendőri intézkedés történt és aligha tekinthető súlyos fizikai fenyegetésnek egy fegyvertelen, 25 kilós, 8 éves kisfiú.

Viszont a bíró azt elutasította, hogy a gyermek fogyatékosságát vegyék figyelembe, mivel a szülők azt nem közölték az iskolával. Ugyanis a kisfiú ADHD-s, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van, ami biztosan közrejátszott a kialakult szituációban.

Azonban ő el tudta mondani „Ó ez fáj!”, ki tudta fejezni sírással és teste megfeszítésével, hogy az úgy nem jó neki.

Ha ugyanabba a helyzetbe kerülne egy autista kisfiú, akkor az reagálhatna ugyanígy, de akár úgy is, hogy meg sem szólalna, látszólagos nyugalommal az arcán, mozdulatlanul ülne a széken.

Egy ilyen helyzetben az ADHD-s, az autista gyermek is nehezen érti meg a rendőri utasításokat, így kétségessé válik azok végrehajtása is.

Egy amerikai civil szervezet (ACLU) szeretné, ha az iskolák nem hívnák ki a rendőröket egy viselkedésproblémás diákhoz. A speciális nevelési igényű tanulókat valószínűleg jobban fegyelmezik, akár bilinccsel is, mint más fiatalokat. Kentucky állam adatai szerint az iskolai személyzet vagy a rendőrök fizikailag közel 6000 diákot fegyelmeztek meg a 2013/2014-es tanévben (amikor ez az eset történt). Közel 33%uk SNI tanuló volt és ők tették ki a teljes diákság 14%át.

Forrás: Washington Post , Now This Facebook oldalán ezt a videót 24 millióan nézték meg, az 58 ezer hozzászólás között rengeteg autista gyermeket nevelő szülő kommentje olvasható.

Szólj hozzá

Oktatás Bíróság Rendőrség Top