2017. okt 20.

Állami gondozásba adja, ha már nem bírja autista gyermekét

írta: Márti+Robi
Állami gondozásba adja, ha már nem bírja autista gyermekét

Megmutatjuk neked, adófizetőnek, hogy mikor lenne szebb és emberibb eredménye a befizetett pénzednek.

44971feb00000578-4910314-logan_mccarthy_pictured_centre_may_have_to_be_placed_into_full_t-m-47_1506092558417.jpgLogan, a 16 éves súlyosan autista kis srác

Canberrában a McCarthy család az összeomláshoz közeli állapotban van. Ha nem kapnak támogatást az ausztrál NDIS-től, a Nemzeti Fogyatékossági Biztosítási Rendszertől, akkor az autizmusban súlyosan érintett fiúkat, Logant állami gondozásba kell adniuk. 

A magyarázat egyszerű: a támogatás hiányában nem tudják magukat kipihenni. Ugyanis mostanáig Logan havonta hét éjszaka nem otthon aludt, hanem egy pihenő-gondozó házban, amit fogyatékos gyerekek számára hozott létre Ricky Stuart, híres rögbi játékos.

44972b9100000578-4910314-the_house_was_founded_by_rugby_league_great_ricky_stuart_whose_d-m-43_1506092496161.jpgRicky Stuart miért adott ilyen célra egy rakás pénzt? Mert az ő lánya, Emma is autista.

„Össze fogunk törni, össze fogunk törni!”- mondta Lucy, az anyuka. Ezen a hét estén tud a család lazítani, kikapcsolódni.

Egy ilyen éjszaka ötszázegy dollárba kerül. Ez egy gondozó költsége, aki három kevésbé súlyos gyereket lát el. Logan és a hozzá hasonló gyerekek egy éjszakája azonban ezerötszázba /300.000 Ft/ van. A különbséget eddig a Marymead támogató csoport fizette, de sajnos tovább nem bírják.

Ezért októbertől vasárnaptól-szerdáig zárva tartanak, továbbá a súlyos gyerekek egyáltalán nem tudják igénybe venni a szolgáltatást. Ausztráliában nagyon sok család kerül ilyen helyzetbe, hogy gyerekeiket teljes állami gondozásba adják.

449733e400000578-4910314-mum_lucy_mccarthy_said_her_family_are_already_at_breaking_point_-m-46_1506092539659.jpgA dolog iróniáját az anyuka jól látja: az állami gondozás még több pénzébe kerül az adófizetőnek.

Lucy elmondta, hogy nem akarnák ezt, de ez be fog következni, ha nem kapják meg az eddigi pihenő estéket. És ez számukra rettenetes.

 „Minden gondozónak szüksége van szünetre. Ha mi azt mondjuk, hogy a fiunknak 1:1 arányú gondozóra van szüksége, akkor a rendszernek segítenie kell minket ebben.”

Forrás: DailyMail

Milyen az a súlyos autista, akit saját szülei, testvérei sem tudnak elviselni? Na nem azért, mert az asztalra kiöntött gyufaszálakat nem számolja meg egy szempillantás alatt, vagy mert a sütit nem a desszert villával eszi vacsoravendégként.

Inkább olyan, aki éjszaka többször felkel, a falhoz vágja az ágyát, a falba veri a fejét, apának kell lefogni, hogy anyát leengedje a falról. Hangosan visongat, berreg, pár utasítást ért, beszédértése nulla. Gyakran veszélyes önmagára és a körülötte élőkre egyaránt. Nem semmiért kerül plusz háromszázezerbe egy velük töltött éjszaka.

Nem ilyennek születnek. Csak autizmussal, esetleg társuló értelmi fogyatékossággal. Aztán jön a fejlesztés korszaka és időszaka, ami meghatározza, hogy mennyi ilyen problémával kell megharcolnia a szülőnek, majd a gondozóknak.

Szóval, ha gyerekként fordítják rá a pénzt, akkor szebb lesz az élete az egész családnak. A szülők tudnak adót fizetni, mivel el tudnak járni dolgozni, a testvérek nyugodtan együtt játszhatnak. És az autista gyermek felnőttkorában viszonylag önálló életet élhet.

Szólj hozzá

Top Akinek a gyermeke Fejlesztés költsége Állami gondozás