2017. feb 25.

A költségek miatt utasítják ki az autista migráns tinédzsert

írta: Márti+Robi
A költségek miatt utasítják ki az autista migráns tinédzsert

Évek óta Ausztráliában élő bangladesi család autista gyermekét  kiutasítják az országból. Mit gondolsz miért és hová?

1487918503655.jpg

Dr. Nasrin Haque és autista lánya

Nyolc éve él Sydney nyugati részében a 16 éves autista lány, Sumaya Bhuiyan édesanyjával és öccsével.

A bevándorlási egészségügyi vizsgálaton megállapították róla, hogy fejlődési késése van, ami jelentős terhet jelent az ausztrál adófizetőknek. 2013-ban családja állandó tartózkodási kérelmét visszautasították. Alex Hawke, a helyettes bevándorlási miniszter úgy döntött, hogy Sumaya ottléte „nem közérdekű”, ezért el kell hagynia az országot.

Édesanyja, Dr. Nasrin Haque, aki két helyen is orvosként dolgozik Sydneyben:

"Nem tudom elhinni, hogy ez megtörténhet. Minden alkalommal sírok, amikor eszembe jut, hogy lányomnak el kell mennie. A gyerekeim jól tanulnak az iskolában, sok barátjuk van. Két helyen is dolgozom, csomó páciensem van. A maradásunk érdekében mindent megteszek, amit csak tudok."

Az anyának két választása van: vagy ott marad 14 éves fiával, Sakirral, vagy a lányával eljön Magyarországra, ahol a férje is orvosként dolgozik.

Nem beszélnek magyarul. A srácok tanulmányai megsínylenék a költözést, az anyának fel kellene adni a munkáját, fuccsba menne az angol nyelv tanulására és az ausztrál orvosi különbözeti vizsgára szánt ideje. Továbbá ott kellene hagyniuk a nagycsaládjukat is.

"Ebben lehetetlen döntenem. Nem tudom elképzelni, hogy a lányom nélkül éljek. Nem tudom mitévő legyek."

Prof. Dr. Brad Frankum, az ausztrál orvosi kamara elnöke szerint szégyenletes a miniszter döntése. Mérhetetlen érzéketlenség lenne egy családot kettészakítani azért, mert az egyik gyermeknek autizmusa van. Szerinte ez igen is közérdek. A doktornő értékes munkát végez. És ha el kell mennie, azzal a közösség járna rosszul.

A bevándorlási osztály szóvivője elmondta, hogy a minisztert nem lehet befolyásolni és nem köteles a döntését megindokolni.

Nicole Rogerson, az Autism Awareness Australia vezetője szerint az autista tini kitoloncolása „elképesztően sértő” az ausztrál fogyatékosok és családjaik számára.

Eddig 32.000 ember írta alá az online petíciót azért, hogy Sumaya maradhasson.

Forrás: The Sydney Morning Herald

Szólj hozzá

Oktatás Akinek a gyermeke Fejlesztés költsége