2017. jan 27.

Csak reflexből ütött vissza az autista diáknak

írta: Márti+Robi
Csak reflexből ütött vissza az autista diáknak

Egy brooklyni állami iskolában még 2014-ben egy pedagógiai asszisztens bevert egyet az ebédlőben étkező autista tanulónak. A pillanatok alatt lezajlott esemény teljesen megváltoztatta Milton Parker, fekete férfi életét.

punch-e1459806214825.jpg

A suli étkezdéjében, az akkor 57 éves Parker úr azt vette észre, hogy Anatoly Veltman, az autista diák pár darab jeget és egy szalvétát ejtett a padlóra. Odament és erre a 11 éves gyerek hirtelen odavágta: „Ez az asztal csak a fehéreké.” Majd ezért gyorsan bocsánatot kért, de már indította is az öklét és szemen találta a fekete asszisztenst, aki ezért egy rendeset bepancsolt neki.

Ezt mondták a jelenlévők és ez látható a tavaly áprilisban nyilvánosságra került kamerafelvételen. Az orvosi látlelet is ezt támasztja alá. A fiú agyrázkódást kapott és lett egy púp a fején.

Parker a felvétel előkerülése után ismerte el a bűnösségét. Vallomása szerint Ez volt az első alkalom, hogy megütött egy diákot. "Ki az, aki kapna egyet és nem adná vissza? A gyerek ütött először, én reflexből ütöttem vissza. Tudtam a kameráról. Ha szándékos lett volna, akkor egy másik szobában a taknyot is keverem belőle."

Parker nem fogadott ügyvédet, mert még a New York-i pedagógiai asszisztensi fizetéséből sem telt rá, így saját magát képviselte a bíróságon. A bíróság indulatkezelési tréningen való részvételre kötelezte. Továbbá 26 éves munkaviszony után nyugdíjaztatta magát.

punch4n-2-web.jpg

Anatoly Veltman, az autista srác

A tanuló családja 5 millió dollárra pereli a fekete asszisztenst és a várost – amiért több mint egy évig nem adták át a felvételt. Az ügyvéd szerint az oktatási minisztérium feladata és felelőssége, hogy az asszisztensek képzésben részesüljenek, hogy ne fordulhasson elő ilyen eset.

Bennünk jó néhány kérdés felmerült az eset kapcsán, többek között:

1. akkor is 1.400.000.000 Ft-ot kérnek, ha nem lett volna auti a srác?

2. mit tanult az asszisztens képzőn Parker úr, vagy mit tanítottak neki, vagy nem is kellett képzésen részt venni az álláshely betöltéséhez?

3. honnan ismerhette a „fehéres” mondatot és az arcba vágást egy 6 éves gyermek szintjén lévő autista kissrác?

4. meg kell-e tanítani az autistákat az önvédelemre?

Mindketten harcedzettnek bizonyultak, vagy legalábbis a fiatalabbik is annak tűnik. Szerintünk a kis srác korábban már látott és hallott ilyet és most csak visszautánozta azokat /szinte tudatosság nélkül/, vagy már többször is verekedett; vagy valakik megtanították és felbiztatták rá, hogy beszóljon és üssön.

Gyakran szívatják az auti diákokat. Társaik ráveszik őket, hogy mindenféle cifra dolgokat mondjanak a tanárnak. A 140-es IQ-jú auti simán odamegy az igazgatóhoz és átadja az üzenetet. A biztatók röhögnek, a bizarr a dologban, hogy a mondó is.

Mire tanítsuk az auti gyereket? Legyenek-e könyvelő képességűek? Kevés apa tudna ilyet biztosítani.

Te más vagy. És attól mindig félnek az emberek. Azt hiszed, ha meghúzod magad nem fognak bántani, nem kötnek beléd, nem gúnyolnak? Áldozat leszel vagy más? Döntsd el!

Szólj hozzá

Oktatás Bíróság Szívatás