2016. máj 22.

Hogyan tanácsos eljárnia a rendőrnek egy autista személlyel?

írta: Márti+Robi
Hogyan tanácsos eljárnia a rendőrnek egy autista személlyel?

Két hete egy amerikai rendőr fotója 730.000 lájkot kapott. Tim Purdy, rendőrtiszt ritka – de szerinte mindennapos – dolgot tett: a suliból dühöngve meglépett autista diákot nem a földbe döngölve bilincselte meg, hanem barátságosan elbeszélgetett vele, és mikor megnyugodott, hazavitte.

13238862_1034079919999897_3264531596341824767_n.jpg

Tim Purdy az autizmus szemszögéből mindent jól csinált, de azért kellett hozzá egy kis "mák".

  • Amikor riasztást kapott a Charlotte-Mecklenburg Rendőrségről, hogy azonnal menjen a Myers Park High School középiskolába, mert egy autista fiú tombolva kirohant, akkor tájékoztatást kaphatott róla. A 18 éves fiút jól ismerték, mert már többször is erőszakosan viselkedett. Az is elképzelhető volt, hogy öngyilkosságot követhet el.
  • Ekkor Purdy felidézhette magában az autizmus tudását. Autizmus tanfolyamra nem járt, mert azt a nyilatkozataiban biztosan elmondta volna. Viszont kislánya sokat mesélt neki autista gyerekekről, akikkel egy nyáron táborozott.

  • Pszichológiát biztosan tanult a rendőrsuliban.
  • Egy parkolóban talált rá több mérföldre a sulitól. Ekkor megkérte két társát, hogy maradjanak a háttérben – legyenek készenlétben – és adjanak neki egy kis időt.
  • Lassan közeledett a tinédzserhez, aki leült a padkára. A rendőrtiszt letérdelt, hogy egy szinten legyenek. Nem akart felette állni, hanem egyenlő beszédpartner akart lenni. Amikor nyilatkozott nevetve mondta, hogy a lába és a térde már kezdet fájni, ezért ő is leült. Ez a nem fenyegető testtartás úgy tűnt, hogy működik.
  • Tim Purdy felvette a szemkontaktust a diákkal. Ez a „mák” egy része, mert nem gyakori, hogy az autista személy felvegye valakivel a szemkontaktust – de egyébként nem is olyan ritka, mint azt sokan gondolják.
  • Próbáljunk meg beszélgetni! - javasolta.
  • Beszélgetést kezdeményezett a suliról, a fociról és a családról. Az auti diák erre vevő volt. Húsz percig társalogtak. Már együtt nevettek. Ezzel enyhítette a körülményeket. A tini megnyugodott, felsegítette és baj nélkül hazavitte.

Jól csinálta. Kitüntetést is kapott érte.

Tim Purdy rendőrtiszt nyilatkozata. tim_purdy_1.jpg

A veterán rendőr, aki 22 éve dolgozik a Charlotte-i rendőrőrsön, 2014. novemberében a hónap dolgozója volt. Ezt még csak 255-en lájkolták.

tim_purdy_2.jpg

Azonban ezt a tettét már 255 ezren osztották meg.

Eleinte erről nem is tudott, amíg valaki nem szólt neki.

Tim Purdy: Igazából csak akkor tanította meg nekem egy fiatalabb kollégám hogyan érhető el a CMPD Facebookja, így tudtam megnézni azt.

 _____________________________________________________________

Ezek után mit gondolsz, szükség van-e autizmus tanfolyamra a rendőröknek? A válasz azért is igen, mert Amerikában sok ilyen lehetőséget nyújtanak nekik. Az Egyesült Királyságban is, erről írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.

Ezeket a tanfolyamokat nem csak rendőröknek, hanem a többi rendvédelmi szerv, sőt az igazságszolgáltatás dolgozóinak is ajánlják.

Nagyon jó anyagokat állítottak össze nekik.

Ebben a videóban egy eltűnt auti kisfiú megtalálásában segít a rendőr és a végén tanácsokat ad az anyukának.

Röviden:

  • az autista gyermek viseljen karkötőt vagy nyakba akasztót, amiről beazonosítható az autizmus és a személyazonosság;
  • részletesen mondja el a történteket a diszpécsernek;
  • szóljon barátoknak, szomszédoknak.

Ron Bruno nyomozó elmondja, hogy milyen fontos az autista személy felismerése.

Tanácsokat ad kollégáinak:

  • legyenek türelmesek;
  • adjanak teret;
  • nyugtassák meg;
  • egyszerű mondatokat használjanak;
  • egyszerre egy kérdést tegyenek fel és a válaszra adjanak elég időt;
  • kerüljék a hirtelen mozdulatokat;
  • csökkentsék a szenzoros túlterhelést.

Matt Brown – akinek autista gyermeke van – rendvédelmi tiszt és autizmus oktató beszél a tréningek fontosságáról, valamint néhány auti gyermek problémás viselkedését mutatják be.

 

A Time Warner Cable News oldalán található rövidfilmben Chris Stowe, tűzoltó és Dan Johanson, rendőr parancsnokoknak autista gyermekeik vannak. Szerintük nagyon fontosak a tréningek azért, hogy a kollégáik fel tudják ismerni és megfelelően tudjanak eljárni az autista személyekkel.

Erről az oldalról elérhető egy tréning anyaga / itt /.

Pl.:

autism_cards_1.jpg

autism_cards_2.jpg

A videóban Dr. Gary B. Mesibov a University of North Carolina professzora is beszél az autizmusról. Ő volt az egyik kidolgozója a TEACH programnak, amit mi is használunk.

 _____________________________________________________________

Szerintünk Tim Purdy is el fog menni egy hasonló tréningre.

 

tim_purdy_3.jpg 

Még a denveri kollégái is megemelték a kalapjukat Tim Purdy előtt.

 

Tim Purdy: Ez egy nagyszerű lehetőség volt, hogy bemutassuk az autizmust, mert olyan sok ember van, aki ezzel küzd, és nem csak ők küzdenek vele, hanem a családtagjaik is. Úgy gondolom fontos megérteniük azt, hogy vannak kint jó rendőrök, és ha ilyen eset történik, akkor mi megfelelően tudjuk kezelni a fiaik vagy lányaik incidenseit sérülések vagy károkozás nélkül.

Ez az a valami, amit több tízezer rendvédelmi tiszt csinál minden egyes nap, csak te erről nem hallasz.

 

Forrás: Kate Gaier TWCNEWS, Robin Kanady FOX46,

Fotók: Charlotte-Mecklenburg Police Department Facebook, Denver Police Department Facebook

 

Szólj hozzá

Rendőrség Top Akinek a gyermeke