2019. ápr 14.

Az első autista papíros ügyvédnő

írta: Márti+Robi
Az első autista papíros ügyvédnő

Mielőtt húsz lett, két diplomát szerzett: egyet kriminológiából és egyet pszichológiából. Tavaly májusban pedig egy harmadikat a jogi karon.

Haley Moss januártól ügyvédként dolgozik egy floridai ügyvédi irodában. Ő az első ügyvéd, aki nyíltan felvállalta az autizmusát.

autista_ugyvedno.jpg

Három éves volt, amikor szüleinek a szakemberek azt mondták, hogy valószínűleg nem fogja befejezni a középiskolát, nem szerez jogosítványt, és nem lesznek barátai. Ekkor diagnosztizálták autizmussal.

Négy éves koráig nem használt szavakat. Majd amikor már beszélt, annak is nagy része echolália volt. „Olyan voltam, mint egy papagáj” - mondta. Ugyanakkor nagyon jó volt más területeken, például puzzle kirakásban.

Az édesanyja mindig azt mondta: „A mássága nem rossz. Csak éppen kicsit más, de az is lehet rendkívüli.”

Moss tinédzserként felismerte hangja hatalmát, amikor egy autizmus konferencián előadást tartott, és látta, hogy az milyen ösztönzőleg hatott a hallgatóságára. Azóta több könyvet is írt a középiskolai és főiskolai éveiről.

Édesanyja megtanította, hogy milyen az autizmusa. Tudatosította benne, hogy mik a gyengeségei és mik az erősségei. Ettől öntudatosabbá és magabiztosabbá vált.

A koncentrációja, a fotografikus memóriája és a részletekre való rendkívüli látásmódja segíti a munkáját. Jelenleg nemzetközi és egészségügyi területeken dolgozik, ahol a rengeteg információ között összefüggéseket kell találnia.

Az iroda vezetője, akinek tizenhat éves fia autista, azt mondta: „Amikor először találkoztam vele, azonnal eldöntöttem, hogy alkalmazom."

Moss várakozással tekint jogi pályafutására. Úgy gondolja, hogy számára ez lesz a könnyebb.

„Valójában a legnehezebb dolgok az irodán kívül vannak, mint a vezetés vagy a mindennapi élet. Egy új karrier megkezdése bárki számára nagy ugrást jelent, egy autistának pedig különösen, mivel azzal jár, hogy teljesen új rutinokat kell kialakítania."

Szólj hozzá

Munkahely Képességek