2018. ápr 04.

Autista és nem autista diákok közösen építik hazánkat

írta: Márti+Robi
Autista és nem autista diákok közösen építik hazánkat

Már ötödik tanéve járunk rendszeresen a Báthory Anna Református Általános Iskola egyik osztályához az autista diákjainkkal. Vagy fordítva, ők jönnek hozzánk. Két-három alkalommal integráljuk őket ilyen formában, mivel tudjuk, hogy milyen nehéz összeegyeztetni ezt mindkét fél részéről az előírt tananyagok elsajátíttatása mellett.

2018_autizmus_vilagnap.jpg

Eleinte közös tanórákat tartottunk, de mára már túl nagy lett a különbség a tantárgyi tudásukban – az ő javukra –, ezért inkább beszélgetős, kézműves foglalkozást szervezünk.

A tavaszi szünet előtti keddre az igazgatónővel és az osztályfőnökkel egyeztettünk egy időpontot. A fő témánk az Autizmus Világnapja volt.

Egy 2*1 méteres képet terveztünk meg, amit a mi hét nebulónk hét refis tanulóval együtt közösen készített el. Ez csak egy jó „háttérzaj” a beszélgetések beindításához és közös kommunikáció fenntartásához.

Évről-évre egyre ügyesebben csevegnek egymással. A kedd délelőtt ugyanolyan nehezen indult be, mint máskor, de a végére már a tizennégy tinédzser vidáman, felszabadultan kacagott az egymásnak mesélt vicceken. A rajz befejeztével fél órán át hagytuk még őket dumcsizni.

 

Az autizmus félelmei leküzdhetők

Szólj hozzá

Oktatás Top Világnap Autista és nem autista diákok