2016. ápr 26.

Csöndet az autistáknak

írta: Márti+Robi
Csöndet az autistáknak

Az ASDA áruházlánc úttörő ’fogyatékos barát’ módszert vezet be az egyik üzletében: a ’csendes órát’, hogy ösztönözze azokat a vásárlókat, akik gyűlölik a zajos szupermarketeket.

2e4b886f00000578-0-image-a-26_1461543667864.jpg

Az ASDA azt mondja, hogy hallani lehet majd a „légy zümmögését” is, amikor leállítják a mozgólépcsőket, kikapcsolják a tévéket, szüneteltetik a hangos bemondót és a reklám zenéket 60 percre minden szombat reggel egy manchesteri üzletben, a Cheetham Hill-ben.

Az még nem világos, hogy bevezetik-e a többi boltban is az Egyesület Királyságban.

Simon Lea menedzser azt mondta, hogy a hatvan perc csend az autista vásárlókat célozza meg, akik nem bírják elviselni a hangos zajokat. Az ötletet több ezer helyi is üdvözölte, akiknek már elege van az állandó lármából.

Garry Wakefield a Facebook-on írta: Bárcsak minden óra csendes lenne. A szupermarketek túlságosan zajosak. Teljesen az őrületbe visznek. El sem tudom képzelni, milyen lehet, ha valaki túlérzékeny ezekre.

Lea úr: Amikor majd kinyitjuk az ajtókat, hallani lehet a gombostű leesését is. Ez a terv. Ez az egész tényleg segít az embereknek. Hat hónappal ezelőtt még az mondtam volna ’szóljon már a gyermekére’ úgy, hogy nekem is vannak.

De miután beszélgettem autizmussal élő és fogyatékos emberekkel rájöttem, hogyan tudnám jobbá tenni a boltot.

Évekig szorongtam. Régen teljesen utáltam bemenni zsúfolt üzletekbe. Rengeteg embernek vannak mentális egészségügyi problémái.

Sokan vannak, akik nem is beszélnek róla.

127dc7c7000005dc-0-image-a-27_1461543716551.jpg

Az üzlet alkalmazottai 6-kor, egy órával korábban kezdenek majd május 7-től. Minden szombaton, reggel 8 órakor kikapcsolják a 'zajforrásokat'.

Lea úr: Nekünk nagyon sok fogyatékkal élő vásárlónk van, és mi jobbá szeretnénk tenni számukra a boltunkat.

A helyi Val Lee ezt posztolta a Facebook-on: Briliáns. Gratulálok a kezdeményezőknek. Remélem más üzletek is követni fogják ezt az ötletet, és végül minden szupermarketben elérhető lesz a ’láthatatlan’ fogyatékosságú embereknek is. Ez egy határozottan jó lépés a helyes irány felé.

A menedzsernek akkor jött ez az ötlete, amikor segíteni akart egy autista fiúnak, akinek éppen dühkitörése volt.

Lea úr: A kisfiú eszeveszetten kiabált, rugdosott és sikoltozott. Az édesanyja teljesen kész volt.

Az édesanya: A fiam autizmustól szenved. Dührohama van.

Lea úr: Adtunk a kisfiúnak egy fél fontos kupont és egy egy fontos focilabdát, amiktől lecsillapodott. Ez a kis fickó rám nézett és el kezdett focizni.

Ő volt a legboldogabb anyuka, akit valaha is láttam.

 

Forrás: Daily Mail

 

Így - is -  érzékelheti egy autista gyermek a szupermarketet.

 

Hazánkban is bevezethetnek majd valami hasonlót a nagyobbak. A TESCO-nak érdemes lenne térképet készítenie az üzlethelyiségeiről és benne az áruk helyéről.

Mi gyakran megyünk az auti nebulóinkkal a szomszédos "boltba". Egy egyszerű vázlat a polcokról és tartalmukról megkönnyítené a vásárlásainkat.

Néha kívülről nevetségesnek tűnhet, ahogyan keresgélünk. A srácoknak kell megkeresni és megmutatni a helyes irányt a vásárlási listánkon szereplő árukhoz.

Szólj hozzá

Bolt Video Megértés Autistabarát