2016. már 22.

Házassági tanácsok egy Aspergeres férfihoz

írta: Márti+Robi
Házassági tanácsok egy Aspergeres férfihoz

hazassag.jpg

14 gyakorlati tanács olyan pároknak, ahol az egyik partner autizmussal él.

Mumbaiból származó Eva A. Mendes autizmus szakember és párterapeuta. Párkapcsolati és életvezetési tanácsokat ad autizmus spektrum zavaros (ASD) személyeknek és társaiknak, akik nem autisták. Életkor nem számít, fiataltól az idősebb korosztályig bárkit fogad.

Leggyakrabban Asperger-szindrómás férfiak kérnek segítséget – vagy a párjuk kezdeményezi azt.

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrum zavarba sorolható, amely egy idegrendszeri fejlődési zavar. Jellemző rá, hogy a nyelvi fejlődés normális ütemű, és az intelligenciaszint átlagos vagy annál magasabb. Ez az egyik oka annak, hogy nehéz felismerni. A magasabb IQ-nak köszönhetően az Aspergeres személy észreveheti magán azt, és képes leküzdeni a hátrányait és beilleszkedni a közösségbe, több-kevesebb sikerrel. Ha nem jön rá magától – de felismeri magán a különbségeket vagy mások szólnak neki –, akkor vizsgálatot kérhet. Aspergeres személyek többen vannak, mint gondolnánk.

 

1, Diagnózis megszerzése

Sokan párban vagy egyénileg jönnek hozzám és diagnózist kérnek. A diagnózis fontos lehet az ASD tünetek felismerésében, amelyek a családi problémákat okozhatják. Miután megértették, hogy az ASD tünetek befolyásolni tudják a kapcsolatukat, azután lehet eltávolítani a hibás, frusztráló, fájdalmas, zavarodott és szégyent keltő érzéseket az egyik vagy mindkét félből.

A diagnózist felnőttekre specializálódott Asperger/autizmus szakembertől lehet beszerezni. A szakembernek alapos ismeretekkel kell rendelkeznie az aspergeres kapcsolat dinamikájáról. Nagyon fontos még az is, hogy az interjún a nem auti partnert is kikérdezzék.

 

2. Az autizmus diagnózis elfogadása

A diagnózis elfogadása a második lépés azon az úton, hogy a kapcsolatotok helyrejöjjön. Egy autizmusra specializálódott pártanácsadó nagyon hasznos lehet. Érdemes még bekapcsolódni egy segítő körbe annak érdekében, hogy olyan nőkkel találkozz, akiknek hasonló kapcsolataik és problémáik vannak.

Az autizmussal élő személy lehet hűséges, becsületes, intelligens, szorgalmas, nagylelkű és vicces. Viszont el kell fogadnod a velük született erősségeiket és gyengeségeiket.

 

3. Megérteni hogyan hat az autizmus az egyénre

A megértés során kulcsfontosságú, hogy tisztában legyél azzal, hogy az ASD egy idegrendszeri fejlődési zavar. Fontos ismerned az ASD-t, hogy ki tud választani a problémáitok közül, melyik adódik az autizmusból, és melyik csak egyszerűen az együttélésetekből.

Könyvek, filmek, cikkek és szemináriumok segíthetnek mindkettőtöknek megérteni az ASD-t. Mindig emlékezz rá: az autizmus egész életen át tart.

 

4. A depresszió, szorongás, kényszerbetegségek (OCD) és figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar (ADHD) kezelése

Az autizmussal élő emberek fokozott veszélynek vannak kitéve a depressziónak, a szorongásnak, a kényszerbetegségeknek vagy figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarnak. Rendkívül fontos, hogy diagnosztizálni és kezelni szükséges – gyógyszerrel, terápiával – ezeket a mentális egészségügyi problémákat. Ha kezeletlen marad, akkor komoly negatív következményekkel jár mindkét fél számára.

A nem auti partnerek néha magukon tapasztalják meg a mentális egészségügyi problémákat, mint a szorongás, depresszió, ADHD és poszttraumás stressz zavar (PTSD) annak következményeként, hogy a kapcsolatban az ASD partner még nincsen diagnosztizálva.

Ez a 14 ASD specifikus stratégia betartása enyhítheti a házasságotokban előforduló nehézségeket.

 

5. Nem auti partner önismerete

A nem auti partner gyakran tud megmentővé vagy vezetővé válni. Miért választottam pont ŐT, egy Aspergeres férfit? Fontos ismerned önmagad, származásodat, hogy választ tudj adni – legfőképpen – saját magadnak.

Fontos a tanulási rész, hogy a tudd kezelni a konfliktusokat.

 

6. Kapcsolattartási ütemterv készítése

Bármely házasság fontos eszköze a naptár. De, mivel az ASD felnőtteknek nehézségeik vannak a végrehajtó funkciókban és a szociális interakciók kölcsönösségében, ezért az „aszpi” házasságban még fontosabb a naptár vezetése.

Egy kapcsolati „ütemterv” segíthet nektek megtervezni és betartani, hogy mennyi időt fordítsatok beszélgetésekre és a szexre azért, hogy a kapcsolatotok fennmaradjon.

 

7. Egymás szexuális igényeinek kielégítése

Az auti partner hajlamos arra vagy szeretne:

  1. minél több,
  2. minél kevesebb

szexuális együttlétet.

A szex beütemezésével szabályozni lehet a szexuális életeteket. Be kell írni a naptárba, így mindkét házastárs szexuális igényeit ki lehet elégíteni. Az ASD partner lehet gépies és érzelemmentes az ágyban. A szenzoros érzékenysége miatt, akár küzdhet is a szexszel.

Az auti partnernek szüksége lehet megtanulni, hogyan lehet fenntartani a mindennapos érzelmi kapcsolattartást mind a hálószobán belül és kívül.

 

8. Áthidaló párhuzamos játék

Előfordulhat, hogy az auti partner napokig, hetekig, vagy akár hónapokig is elmerül a munkájában vagy saját speciális érdeklődési körében. Ez a „párhuzamos játék” magányossá és elhagyatottá tehet téged.

A közös tevékenységek, amelyek összehoztak benneteket a randevúzgatások alatt, azok a házasság után hirtelen megszűnhetnek. Ez részben annak köszönhető, hogy az auti partnered számára a kezdeményezés, a kölcsönösség, a tervezés és a szervezés igazi kihívás lehet.

Közösen megtervezett hosszú séták, csónakázások, túrák, utazások segíthetnek áthidalni a „párhuzamos játék” okozta nehézségeket.

 

9. Megbirkózás a szenzoros érzékenységgel és a stresszel

Az autizmussal élő személyek gyakran szoronganak a szenzoros érzékenységük miatt. Érzékelésük lehet túlérzékeny vagy alul működő – csökkent érzékenységű:

  1. egy simogatást is úgy érez, mintha a tűz égetné,
  2. vagy egy tűszúrást sem érez meg.

A megelőzésben segíthet a szenzoros érzékenységet kiváltó okok kezelése, úgymint a hang vagy érintés. Az autizmussal élő személyek gyakran stresszelnek olyan szituációkban, amelyekben pedig a nem auti partnerük nem.

Elengedhetetlen, hogy mindig adj időt, elegendő időt az egyedüllétre, ami alatt „helyrejöhet”.

 

10. Az elmeolvasás fejlesztése

Az autizmussal élőknek gyenge az elmeolvasási képessége (TOM), ezért okoz gondot a társ mentális állapotának megértése és várható viselkedésének bejóslása. Nem szándékosan mondanak vagy csinálnak olyat, ami a neked érzéketlennek és bántónak tűnhet. Az autista partnernek a tanulás folyamán fejlődhet a TOM-ja, és egyre inkább tudatában lehet annak, ha megsért. Megtanulhat szebb gondolatokat kifejezni és bókolni neked.

 

11. Kommunikáció javítása

A kommunikáció jelenti az egyik legnagyobb kihívást az autistáknak. Nehézségei lehetnek az arckifejezések, a beszéd intonáció és a testbeszéd megértésében. Gyakran elkezd:

  1. „monologizálni” – be nem áll a szája egy adott témáról,
  2. vagy meg sem szólal, mert nehézséget okoz a társalgás kezdeményezése és annak fenntartása.

A kommunikáció és a kölcsönösség hiánya frusztrálhat téged.

A napi társalgási időt is be kell osztani, ütemezni kell. A kommunikációs stratégiák fokozatos alkalmazása eredményre vezethet.

 

12. Elvárások és elfogadás menedzselése

A képességek és az autizmusban való érintettség függvényében kell az elvárásokat felállítani mindkettőtöknek. Kemény munkával, és az itt felsorolt stratégiákkal javítani lehet a házasságon.

Az interakciók berögződött rossz szokásait visszaállítani, helyreállítani gyakran jelent nagy kihívást. A személyes fejlődés gyakran nehézkes és lassú, azonban mindkét félnek a lehető legjobbra kell törekednie, hogy pozitívan fogadják el egymást.

 

13. Motiváltnak maradni

Előfordulhat, hogy oly annyira depressziós, dühös leszel, hogy el akarsz válni, nem akarod a házasságot megmenteni. Ilyen esetben, nehéz lehet a kapcsolatot visszaterelni a medrébe.

Összpontosítani kell a kapcsolat pozitívumaira és a nyereségeire, aminek megvalósulásával új készségek és stratégiák segíthetnek mindkettőtök motivációját fenntartani.

 

14. Autista párokra specializálódott tanácsadás

Autista párokra specializálódott tanácsadóval folytatott munka segíthet a gyors eredmények elérésében, a motiváció fenntartásában, és a házasság megőrzésének ösztönzésében.

Sok pár számol be arról, hogy a munka egy autizmust nemismerő tanácsadóval még ártott is a kapcsolatuknak, ezért fontos, hogy a tanácsadó szakembere legyen ennek a területnek.

Az erre specializálódott szakember megtaníthatja nektek az autizmus lényegét és annak megértését, ezáltal többször sikerül helyesen értelmeznetek egy-egy szituációt.

A tanácsadó segíthet az ötletelésben és a kapcsolati stratégiáitok javításában.

A kérdések és a kihívások egyes Aspergeres pároknál hasonlónak tűnhetnek, de minden autizmussal élő személy egyedi, így minden házasság is az. Nektek kell megoldani a házastársi problémáitokat oly módon, amely a legjobban megfelel a helyzeteteknek és az igényeiteknek.

 

A 14 gyakorlati tanácsból néhány használható lehet nem auti pároknak is.

___________________________________________________________________

Mi az auti osztályunkban a felnőttkorra készítjük a nebulóinkat. Minél korábban kezdődik egy auti gyermek specifikus fejlesztése, annál több eredményt lehet elérni.

Többek között tanítjuk az elmeolvasást, a kedvesség kifejezését, a társalgást, a naptár használatát, a kölcsönösséget, az udvariasságot, a játékot.

 ___________________________________________________________________

Az iskolai fejlesztésnél talán az otthoni „felkészítő munka” fontosabb.

Vasárnap reggel az anyuka és a kislánya mesét néznek a tévében és az apuka ágyba viszi nekik a forró kávét és a teát.

 

Fotó

Szólj hozzá

Depresszió Párkapcsolat Hogyan Diagnózis Top Asperger