2016. már 12.

71 évesen diagnosztizálták autizmussal

írta: Márti+Robi
71 évesen diagnosztizálták autizmussal

Walesben új nemzeti autizmus szolgáltatások felállításával növelni kell a gyermekeknek és felnőtteknek nyújtott támogatást, jelentette ki Mark Drakeford, az egészségügyi miniszter.

Ez akkor történt, miután a National Autistic Society Cymru /Walesi Nemzeti Autizmus Szövetség/ bírálta annak a 34.000 embernek a ’foltozott’ ellátását, akik autizmussal és Asperger szindrómával élnek Walesben.

Azt mondták, hogy az emberek közel kétharmada túl régóta vár diagnózisra és azt akarják elérni, hogy támogassák a stratégiájukat.

A walesi kormány szerint az új ellátásnak ’összefogottabbnak’ kell lennie.

bbc_1.jpgNewportban élő Ian Walkert, a nyugdíjas matematika szakos egyetemi tanárt 71 éves korában diagnosztizálták autizmussal. A tanár úr – jelenleg 76 éves – beszélgetett Owain Clarke-kal, a BBC Wales egészségügyi tudósítójával és többek között elmondta neki, hogy a felesége gyakran aggodalmaskodott miatta.

Soha nem tudtam megbirkózni a modern elektronikai eszközökkel. Majd egyszer meghallgattunk egy előadást autista tudósokról és azok után kezdtük el a vizsgálatokat. Így már sok minden érthetővé vált számunkra. Nagyon-nagyon nehéz természetem van.

bbc_3.jpgMeleri Thomas, a National Autistic Society Cymru-tól azt állítja, hogy Walesnek is saját autizmus cselekvési tervre van szüksége, mint ahogyan az Angliában és Észak-Írországban is van, továbbá felszólította az összes walesi politikai pártot, hogy kötelezzék el magukat eme ügy érdekében még a májusi választások előtt.

Andrew RT Davies, a walesi Konzervatív Párt vezetője a felhívás mellé állt. Azt mondta: Wales autizmus törvényjavaslatért kiált, annak biztosítása érdekében, hogy az autista emberek további támogatást és nagyobb megértést kapjanak, valamint előtérbe kerüljön a diagnosztizálás fontossága.

A walesi kormány következő három évben az új szolgáltatásokat 6 millió fonttal támogatja.

Ez a legfontosabb része a cselekvési tervnek, amely egy frissített változata a nyolc évvel ezelőttinek. Célja összehozni a képviseleteket és az egészségügyben dolgozókat az autisták hatékony támogatása érdekében.

Az új szolgáltatásokban:

  • összehangolják a meglévő autista gyermekkel foglalkozó teamek diagnosztikus és terápiás munkáit,
  • létrehoznak új teameket, akik felnőttekre specializálódtak,
  • új segítő csapatokat alakítanak ki, akik tanácsadást és alacsony szintű támogatást nyújtanak, valamint képzéseket tartanak szülőknek és gondozóknak,
  • tovább fejlesztik a meglévő szolgáltatások kapacitását és szakértelmét.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az autizmussal élők megkapják „a megfelelő támogatást, a megfelelő szakembereket, a megfelelő helyen és a megfelelő időben”.

Mark Drakeford hozzátette: „Az egész országban ez fogja az összhangot biztosítani, így megadva az autista embereknek, hogy hasonló szolgáltatásokat tudjanak elérni Walesben is.”

A frissített cselekvési terv több területre helyezi a hangsúlyt: a tudatosság növelésére, a vizsgálatok javítására, a foglalkoztatottak támogatására /oktatás, életpálya/.

Meleri Thomas emlékeztetett arra, hogy a Walesi kormánynak volt elsőként autizmus stratégiája az Egyesült Királyságban, sajnos 2008 óta vesztettek a lendületükből.

bbc_2.jpgGethin Jones, tévés műsorvezető 9 éves autista unokaöccse buszsofőr szeretne lenni. Reméli, hogy az új összefogásnak az eredményeképpen teljesülni fog Alby álma.

Fotók és források: BBC.com

Ehhez kapcsolódik: 2 millió font autizmus diagnosztizálásra

Szólj hozzá

Diagnózis Akinek a gyermeke Fejlesztés költsége Idős auti