2018. feb 13.

Férj-feleség lett az autista párból

írta: Márti+Robi
Férj-feleség lett az autista párból

Mennyi idő után kérték meg a kezed/kérted meg a párod kezét? Abraham az első csóktól számítva a kétszáznegyvennegyedik napon tette azt meg szíve választottjával, Anitával. Románcuk Floridában kezdődött.

autista_par_hazassaga_1.jpg

Abraham rendszeresen járt egy önsegítő csoportba, ahová autista felnőttek jártak. A csoportot – az akkor ötven év körüli – Anita vezette. Mindketten autisták, csak míg a fiatalember gyermekkorában kapott autizmus diagnózist, addig a hölgy közel az ötvenhez lett papíron is Asperger-szindrómás. Anita minden héten egyszer náluk vacsorázott majdnem hat éven át. Abraham édesanyja jó anya módjára be-besegített a kapcsolat alakításában, mivel fia a vacsorák alkalmával többnyire szótlanul ült.

Akkor jött el a változtatásra megfelelő alkalom, amikor Abraham befejezett egy informatikai sulit. Ekkor hívta el őt Anita egy étterembe megünnepelni a sikeres vizsgát. Ez lett a romantikus kapcsolatuk kezdete 2014. májusában.

Anita: "Volt valami, amikor egymás szemébe néztünk. Aztán amikor megláttuk egymást, szívünk hevesebben kezdett el verni. Sőt az első éjszakától, amikor először öleltük át egymást, rájöttünk, hogy többé nem akarjuk elengedni a másikat. Meghitten beszélgettünk az érzéseinkről, érzelmeinkről és a magányunkról. Ez volt az az éjszaka, amikor egymásba szerettünk."

Majd karácsony estéjén eldöntötték, hogy összeházasodnak a Szerelem és Autizmus éves konferenciáján, San Diegoban 2015-ben. Ekkor volt Anita 54, Abraham 28 éves.

autista_par_hazassaga_3.jpg

A ceremóniára 185 vendéget hívtak, akik között sok volt az autista: a vőfély, a két násznagy, a két virágot szóró, a két gyűrűvivő, a hárfás, a házasságkötő és a DJ.

autista_par_hazassaga_4.jpg

A tortát készítő 12 éves kislány is autista.

Anita: "A szerelem az emberi élet része, és ez nem függ az autizmustól. Meg akartam mutatni az embereknek, hogy az autistáknak valódi érzelmeik vannak. Én is fogok sírni az esküvőm napján. Lehet, hogy nem úgy mutatjuk ki az érzelmeinket, mint a többség, de belül ugyanazt érezzük, sőt néha még többet.

Próbáljuk megmutatni, hogy az autista gyerekek is boldogságban nőhetnek fel, teljes életet élhetnek, mint bárki más. Nem ritka, hogy a spektrumon lévők túlságosan elkényelmesednek a saját komfort zónájukban, és félelmetes számukra kilépni abból. Abraham és én messze túlszárnyaltuk ezt a kényelmi zónánkat, hogy eljuthassunk oda, ahol most vagyunk, és megtanultuk, hogy ebben a folyamatban hogyan tudunk spontánok lenni."

autista_par_hazassaga_2.jpg

Anita: "Szerettük volna azt megmutatni, hogy a spektrumon élőknek is szüksége van a szeretetre, a párkapcsolatra, a házasságra."

Ezt az üzenetet küldik azoknak a szülőknek, akiknek autista a gyermeke.

Egy vendég azt mondta Anitának: Tudod, a fiamnak is autizmusa van. És én mindig arról álmodom, hogy a fiam is találja meg a szerelmet. Úgy, ahogyan ti.

 

 

Forrás: DailyMail, a fotókat Kristina Bant Jenkins készítette, akinek a fia szintén autista.

Szólj hozzá

Párkapcsolat