2019. sze 29.

Aspergeres férfi csodás élettárssal, tankkal, milliónyi követővel

írta: Márti+Robi
Aspergeres férfi csodás élettárssal, tankkal, milliónyi követővel

Hány anyuka engedné meg autista gyermekének, hogy motorral száguldozzon az utcában? Tuti nem sok.

Guy Martinnak megengedték. Hat éves kora óta imád mindent, ami a sebességgel, a gyorsulással, a fékezéssel, az erővel kapcsolatos.

Tizenkilenc évesen kezdte a motorversenyzést. A körpályánál mindig is jobban szerette a közúti száguldozást. A legveszélyesebb Isle of Man TT-n soha nem nyert, de többször állt a dobogón. Amivel lehet közlekedni, azzal ő versenyez, legyen az motor, autó, bicikli, hajó, traktor vagy munkagép.

2010-ben és 2015-ben így szállt le a motorról, de mindkettő után tovább folytatta. 

  • 2016-ban Guinness Világrekordot állított fel a falon motorozásban, 127 km/h-val ment körbe-körbe. 
  • 35 évesen 18 nap alatt megcsinálta a Great Divide hegyikerékpáros versenyt, ami Kanadától - Új Mexikóig tart, összesen 4339 km.
  • Négy önéletrajzi könyvet írt, és annál is több tévéműsorban szerepelt. Az öt évvel ezelőtti könyve hat hétig vezette a Sunday Times Bestseller listáját.
  • 21 volt, amikor vett egy BMW E46 CSL-t. 28 évesen már Aston Martin V12 Vantage boldognak tűnő tulajdonosa volt.
  • Épített egy első világháborús 30 tonnás tankot, amivel a százéves évfordulón tiszteletét fejezte ki a tervező mérnöki csapatnak és a brit katonáknak.

Egész gyermekkorát szinte szerelőműhelyben és kerékpárboltban töltötte a tesóival. Teherautókat, motorokat, bicikliket szereltek. Guy mindenhol folytan csak a motorokról beszélt. Felturbózta a fűnyírót, hogy az gyorsabban menjen. Gyakran jártak motorversenyekre. Egyik karácsonyra nővérével ketten kaptak egy Yamaha TY80-at. Néhány évvel később megvette élete első nagymotorját.

Nem apuci pénzéből, mert ő megmondta, hogy erre nem ad: a családjáért szerelte a teherautókat és árulta a bringákat reggeltől-napestig. Főleg miután nagyot bukott a motorjával egy TT versenyen.

A tizenhat éves Guy beiratkozott, és egy hónap múlva kiiratkozott a North Lindsey College-ból. A gépjármű szerelő szakon hamar rájött, hogy ő már tudta azt, amit ott oktattak. Így elment a Volvohoz dolgozni. Teherautókat szerelt, szabadidejében pedig motorokat.

Apja segítségével bekerült a profi versenyvilágba, ahol sebesen megmutatkozott tehetsége és kitartása. Követte őt húga, Kate, és öccse, Stuart. Ők is belevágtak a versenyzésbe. Kate míg férjhez nem ment, addig Guy motorszerelője volt. Stuart mivel foglalkozik? Természetesen ő is teherautó szerelésért kapta a fizetését. 2016-ban Guy vett egy pubot, amit nővére, Sally vezet tíz fős személyzettel.

Az összetartást, a csapatmunkát szereti. Az autóversenyzést is azért kedveli jobban, mert ott még nagyobb összhangra van szükség a teamben.

Sem tévézni, sem netezni nem szokott, mobilozni is csak ritkán. Száguldozni annál inkább, néha még a jogsija is ugrott.

A BBC felkérte egy újabb sorozat forgatására, de nem vállalta, mondván már van elég pénze. Nem akar sztár lenni. Nehezen bírja a népszerűséget. /A Facebookon több mint egymillió követője van./ A legnagyobb megelégedésére a teherautók, a traktorok szerelése szolgál. John Deerejével imád a földjein dolgozni.

Ford Transitjával vagy kombi Volvojával közlekedik. A korábbi drága autóin olcsón továbbadott. 2010 egyik éjszakáján azon gondolkodott, hogy megengedhet-e magának egy Aston Martint. Naná. Másnap megvette és küldött egy SMS-t barátnőjének, Sharonnak: "Valami nagy hülyeséget csináltam. Sharon azt hitte, hogy nagymamákat fogok futtatni, vagy ilyesmi. Amikor elmondtam neki az autót csak ennyit mondott: Nos, mindig is egy ilyet akartál. Nem izgatta az autó."

guy-martin-oil.jpg

Guy Martin /forrás/

Rengeteget dolgozott és dolgozik. Amikor elment versenyezni, a munkahelyi lemaradását túlórában ledolgozta szombat, vasárnap. Csakhogy észben tartsd: teherautókat szerel. Mire reggel ötre beér a műhelybe, addigra már megsétáltatta kutyáit: Nigelt és Stevet.

A barátnője hosszas unszolására elment egy autizmus kivizsgálásra. Megállapították, hogy Asperger-szindrómája van. És? Mi van akkor? - kérdezte. "Mindenki más. Mindannyian különbözőek vagyunk."

A diagnózis nem változtatott semmit rajta. Szerintünk a barátnőjének könnyebb lett.

2017. októberében megszületett a kislányuk: Dot. Guy végig bent volt a szülésnél.

"Dot a legnagyobb dolog az életemben. Bármit megtennék érte. Sharon a legeslegjobb anya, viszont én nem vagyok a legjobb apa, mert csak dolgozom vagy a műhelyben vagyok, megint dolgozom vagy újra a műhelyben vagyok, de mindent megteszek, amit csak tudok. Nem akarnak ők túl sokat, csak egy kicsit az időmből.

Eleinte, mint sok új apa, azt képzeltem, úgy éreztem, hogy nem tudok sok mindent csinálni Dottal. Hazaértem a munkából és beszéltem neki Nigelről és Steveről. Csak mondtam és mondtam. Úgy tűnik, hogy egy boldog kisbaba. Mindig mosolyog. Amikor hajnali négykor felébredek, hogy elvigyem a kutyákat sétálni a munka előtt, Dot is felkel és mosolyog.

Gyakran kiviszem őt magammal a műhelybe, beültetem az autóba és nézi, ahogy dolgozom. Aztán jön Sharon és elviszi. Nem akarja, hogy a füstben legyen."

Néha náluk is előfordul, hogy nem értenek egyet. Mi legyen a gyerek, ha felnő? Az apuka szerint mi legyen? Hát hegesztő, mivel a nők jobban hegesztenek, mint a férfiak. Anyuka csak annyit mond erre: bármi lehet, ami csak akar lenni.

 

 

 

"Az emberek még mindig azt kérdezik tőlem, hogy miért nem megyek vissza, és amikor ezt teszik, csak azt mutatják meg, hogy totál nem értik, hogy milyen ez a fajta versenyzés."

Szólj hozzá

Sport Párkapcsolat Sztori Top Munkahely Jogosítvány