2018. aug 03.

Ijesztő lehetett a légiutas-kísérőknek, amikor a repülőn magát harapdálta az autista tinédzser

írta: Márti+Robi
Ijesztő lehetett a légiutas-kísérőknek, amikor a repülőn magát harapdálta az autista tinédzser

A Kumar szülők ikreikkel és autista fiúkkal a múlt héten Dubajból Párizsba akartak repülni. Már minden ellenőrzésen átmentek, bent voltak az utastérben, amikor a személyzet kérte, hogy hagyják el a gépet. Nem értették, hogy miért.

Soha nem fordult még velük elő ilyen, pedig az elmúlt időszakban többször repültek.

kumar.jpg

Kumar apuka és autista nagy fia.

A becsekkoláskor is bemutatták tizenhét éves epilepsziás, autizmussal élő fiúk orvosi papírjait arról, hogy repülhet. A fedélzeten az édesanyja kérte, hogy olyan helyre ültessék, ahol szabad a mellette lévő ülés. Ezután történt valami, ami miatt leszállították az egész családot. Ettől kezdve nem érdekelte a légiutas-kísérőket az orvosi igazolás, sem az, hogy beszélhettek volna a tinédzser orvosával.

Nem valószínű, hogy az epilepsziája miatt akarták letessékelni őket. Inkább a tinédzser viselkedése adhatott rá okot.

A rövid videón jól hallható a furcsa hangadása és látható, amint megharapja a saját kezét.

Autizmusban súlyosan érintetteknél gyakrabban előfordulhat a beszéd hiánya és az autoagresszió. Ez utóbbit általában valamilyen stressz idézheti elő. Amíg az fennáll és meg nem nyugszik az illető, addig azt folyamatosan ismétli. Fejvédőt is olyankor használnak, amikor vagy a kezével üti a saját fejét, vagy a fejét üti neki valaminek.

Ritka az, amikor szándékosan megy neki valakinek. Viszont ezt előre bejósolni nem lehet, főleg nem egy repülőn. Még a suliban - ami sokkal ingerszegényebb környezet, mint egy felszállásra készen álló gép - is előfordult már, hogy véletlenül kaptunk egyet.

Ám kevés volt annak az esélye, hogy másoknak neki menjen, de ennek megítélésére a személyzetnek nincs elég ideje. Ők a többi utas biztonságát nézték.

Az Emirates légitársaság bocsánatot kért a családtól és egy későbbi járattal elvitték őket.

Az édesanya, aki az Euronews újságírója teljesen elbizonytalanodott: a jövőben milyen papírokra lesz szüksége egy fogyatékos gyereknek, hogy repülővel utazhasson?

Szólj hozzá

Repülés Utazás