2017. sze 19.

Egy rendőr meg tud-e különböztetni egy betépett és egy autista tinit?

írta: Márti+Robi
Egy rendőr meg tud-e különböztetni egy betépett és egy autista tinit?

A rendőrtől elvárnák, hogy egy szempillantás alatt felismerjen egy autista személyt és helyesen járjon el vele szemben. Ámbár ez éppen annyira tűnik lehetetlennek, mint a szakértői bizottság – akik diagnosztizálják az autizmust – egyik tagjától elvárni azt, hogy üldözés közben elkapjon egy profi bűnözőt és belepasszírozza a földbe.

Arizónában egy rendőr őrizetbe vett egy tinédzsert egy parkban, aki szerinte be volt drogozva. A rendőr kiszállt az autójából, közelebb ment és megkérdezte a furcsa mozdulatokat végző fiatalt, hogy mit csinál. Az azt mondta, hogy nyugtatja magát – az autisták főleg stresszhelyzetben gyakran csinálnak bizarr mozgásokat.

 

A rendőr megkérdezte, hogy tudja-e magát igazolni. A srác nemmel válaszolt és hátat fordított neki, mire a rendőr a földre vitte és leszorította. A rendőrségi szóvivő szerint egy nyugtató technikát alkalmazott /ami egyébként tényleg jól hat néhány autistára/.

A család ügyvédje szerint a rendőr nem tudta megkülönböztetni a drogos fiatalt az autistától. Szerinte a rendőr nem kapott kiképzést a fogyatékossággal élő emberek azonosítására.

rendorkepzes.jpg

A család azt mondja, hogy eddig azt tanították a tizennégy éves fiúknak, hogy baj esetén a rendőrtől kérjen segítséget. Sajnos most már fél tőlük.

A szülők nem szeretnék bíróságra vinni a történteket, ha kifizetik gyermekük terápiás kezelését. Továbbá kérik, hogy a rendőr kérjen bocsánatot tőlük, önkénteskedjen egy autista szervezetnél, és indítsanak képzést a rendőröknek az ilyenek megelőzésére.

Ezek biztosan menni fognak.

Viszont azt tudni kell, hogy egy szakértői bizottság két-három autizmus szakembere egy-két találkozás után sem tudja mindig tutira megállapítani egy gyerekről – nemhogy egy felnőttről –, hogy autista-e vagy nem. Az is gyakori, hogy az egyik bizottság szerint az, a másik szerint pedig nem az.

Akkor egy rendőr egy perc alatt meg tudja állapítani?

Erre van egy egyszerűbb megoldás: egy központilag kiadott, jól látható kitűző vagy karkötő /ezt javasolta a család ügyvédje is/, ami megmutatja, hogy az illető autista. Vagy ha a szülők bejelentik a rendőrségen, hogy a gyermekük az.

Szólj hozzá

Rendőrség Diagnózis