2016. aug 02.

Az autizmus diagnózis hatása a házasságra

írta: Márti+Robi
Az autizmus diagnózis hatása a házasságra

Lehetséges, hogy a férjed valóban autista? A kutatások rávilágítanak, hogy több ezer brit férfi diagnosztizálatlan

  • A diagnosztizálatlan autizmus spektrum zavar lehet az oka a házassági bajoknak
  • A tünetek közé tartoznak az ügyetlenség, a félszegség, a barátok hiánya
  • A vizsgálatok azt mutatják, hogy 38-ból 1 ember születhet autizmussal

Úgy tűnik, hogy a férjednek semmi empátiája, észre sem veszi az érzéseidet, és legtöbbször kiborul a tréfás megjegyzésektől?

Lehet, hogy ügyetlen, haszontalan a szociális helyzetekben, és nincsenek saját barátai. És egyre inkább elviselhetetlenné válik?

Ehhez hasonlókat mondanak azok a hosszú ideje szenvedő feleségek, akiknek középkorú férjeik vannak – és minden bizonnyal autisták.

A szakértők szerint is ezek a jelek az autizmusra utalhatnak.

36b9883e00000578-3715997-image-a-19_1469890557058.jpg

Justine Sulivan /44 éves, tévéproducer/ és férje, Chris /46 éves, animátor/

Justine Sullivan és férje, Chris 16 éve élnek együtt, de csak 3 évvel ezelőtt tudták meg, hogy a ’nehéz és frusztráló’ jelleme valójában az Asperger-szindróma.

Egy új kutatás szerint több ezer brit férfinak van diagnosztizálatlan autizmus spektrum zavara.

Sok párnál a diagnosztizálatlan autizmus lehet az oka a házassági gondoknak, mondja ezt az a nő, aki létrehozott egy segítő csoportot azoknak a feleségeknek, akik hasonló ’pusztító’ szituációban vannak.

Az angol Nemzeti Autizmus Szövetség szerint az autizmus ’nem látható fogyatékosság’, és az ebben szenvedő felnőttekről egyszerűen azt gondolják: kicsit furcsák.

Meglepő, hogy a Justine Sullivant éppen ez az ’érdekes és fura személyiség’ vonzotta Chrishez 16 éve.

Azonban a fiaik – Conor 7, Arlo 4 éves – születése után pont ezek a ’megnyerő tulajdonságok’ gyorsan ’nehézzé és frusztrálóvá’ váltak.

Három éve Justine ragaszkodott, hogy Chris menjen el egy vizsgálatra, ahol azonnal diagnosztizálták nála az autizmus spektrum zavar egyik típusát: az Asperger-szindrómát.

Ez a címke megkönnyebbülést hozott: magyarázatot adott a problémáikra, és segítette őket megemészteni a különbségeiket.

Külső segítség hiányában összefogtak a feleségek és barátnők, Justine és Krish Nath terapeuta vezetésével, akik létrehozták magunknak a Zsiráf Támogató Csoportot.

Havonta gyűlnek össze, ahol segítenek a pároknak megbirkózni az élet mindennapos kihívásaival.

Justine: A diagnosztizálatlan autista kapcsolatok sok nőt magányossá és depresszióssá tesznek. Egyesek nem tudnak megbirkózni vele, és elhagyják a partnerüket.

Az autizmussal élők nagyon ügyesek, dolgosak és okosak, és képesek elfedni valódi nehézségeiket.

Szeretem Christ, de ez nem egy könnyű kapcsolat.

Justine, a feleség

Justine:

Amikor Chrisszel találkoztam, az érdekes és furcsa személyisége vonzott hozzá.

Fiatalon szórakoztató és még megnyerő is volt, akkor még nem volt gyerekünk, de az idő múlásával kezdett nehézkessé és idegesítővé válni. Képtelen volt a helyembe képzelni magát és meglátni, hogy segítségre és támogatásra van szükségem a gyerekekhez, rugalmatlan volt és nem tudott egynél több dolgot egyszerre csinálni.

Minden abban a bizonyos sorrendben volt jó, ahogyan ő csinálta. Mindent szó szerint vett. Egyszer vett egy zsák DVD-t, mert a könyvelője azt mondta, hogy azt le tudja írni az adójából.

A pénzzel is szörnyen bánt, évekig azt hittem, hogy bipoláris zavara van.

A diagnózisa nem változtatott rajta, de segített megérteni a dolgokat és kezelni az elvárásaimat.

Azt mondani, hogy nem érez vagy nem empatikus, az sértő lenne. Nagyon érzékeny, édes és nagylelkű ember, de gyakran nem tudja, hogyan mondja meg a dolgokat helyesen és a megfelelő időben.

Időnként nem egyszerű a kapcsolatunk.

De én tényleg szeretem Christ, a gyerekek imádják, és vannak nagyon jó időszakaink.

Justine: Ezek azt jelentik, hogy az évek alatt a partnereik igyekeznek kezelni a viselkedésiket vagy figyelmen kívül hagyni azokat. Úgy érzik egyedül vannak, támogatás nélkül és depressziósak. Sajnos, ilyenkor néhány kapcsolat szakítással végződik.

A csoportunk támogatást nyújt a nőknek és segíteni próbál megérteni a férjeiket, hogy azoknak egész életükben Aspergerük van – sőt még az is lehet, hogy pont ez hozta őket össze.

Ötven évvel ezelőtt még úgy tudták, hogy 10.000 gyerekből 4 autista. 1980-ban ismerték el önálló zavarként, és ma már 100-ból 1, de nagyobb tanulmányok szerint a valódi szám a 38 és 64 között van. A növekedés nem jelenti, hogy az autizmus sokkal gyakoribb lenne, de a múltban ezreket tévesen diagnosztizáltak vagy egyáltalán nem.

Hertfordshire-ből az 55 éves Jennifer Green 27 éve a felesége az 54 éves Tomnak – aki 15 hónappal ezelőtt volt diagnosztizálva – azt mondja, hogy sokáig azzal küszködött, hogy megértse, hogy a jómodorú férfiből, akihez hozzáment, miért vált egy haragos, kritikus és zárkózott ember.

Jennifer: Miért nem beszél velem napokig? Miért voltak katasztrofálisak a családi ünnepek, és a szabadság meg még rosszabb? Nem volt látható öröme a szülővé válásban.

192e257b000005dc-3715997-image-a-20_1469890838025.jpg

Akkor változott meg az életük, miután meglátta ezt a képet hirtelen bevillant neki, és rájött, hogy a férje autista.

Jennifer: Egy hónapon belül diagnosztizálták. Valamennyi látszólag kegyetlen viselkedés megmagyarázhatóvá vált. Az élet békésebb lett, ahogy együtt olvastunk és tanultunk az autizmusról.

Krish Nath, a kognitív viselkedésterapeuta az Asperger-szindrómára specializálódott a londoni Priory Hospital-ban. Hiszi, hogy a felnőttek diagnosztizálása létfontosságú, mivel azáltal lehet a kapcsolatokon javítani.

Krish Nath: A felnőtté válásuk során az autista emberek megtanulják a világ működését, és megszoknak egy igen kontrollált életet és a dolgok ismétlődését.

Gyakran amikor egyetemre mennek, munkába állnak, párkapcsolatot létesítenek, vagy az életüket egy nagy változás éri – pl.: a gyerekvállalás –, nem tudják a nyomást feldolgozni vagy nehezen értik és fogadják el a változásokat.

Vannak jó oldalaik is. Az Aspergeresek nagyon hűségesek. Sok (nő)partner dilemmája, hogy ők tudják– gyakran hosszú éveken át –, hogy valami nincs rendben

De volt nagyon sok jó együtt töltött időszakuk, és a férjek rosszabbik oldala is csak időszakosan jött elő.

Sok Aspergerest nem kezelnek és a partnereik nem kapnak segítséget. De a hasonló helyzetben lévő emberekkel való beszélgetés segíthet.

Több férfit és fiút diagnosztizálnak autizmussal, mint nőt és leányt. A tanulmányok azt mutatják, hogy 2:1-től 16:1-ig változhat az arányuk.

A genetika lehet a kulcs – habár úgy gondolják az autizmust nehezebb lányoknál észrevenni.

 

Forrás: DailyMail

 

Mivel az autizmus határtalan, vagyis a földrajzi országhatárok nem szabnak neki gátat, így ami igaz a brit férfiakra, azok épp úgy valósak a magyar férfiakra is.

Ajánljuk Az autizmus helye a zavarok között posztunkat.

Szólj hozzá

Párkapcsolat Diagnózis Top