2017. júl 26.

A büszke mutáns autisták

írta: Márti+Robi
A büszke mutáns autisták

Ausztráliában működik egy hálózat, amit olyan emberek hoztak létre, akik büszkék akarnak lenni sajátos gondolkodásukra és azt megismertetni másokkal.

Autisták alapították az I CAN (meg tudom csinálni) hálózatot. Az autizmus újragondolását tűzték ki célul. Ausztráliában rohamosan nő a diagnosztizált autisták száma: 40%-kal emelkedett 2012 és 2015 között.

Két nagy célcsoportjuk van. Az egyik az autista gyerekek és fiatalok, akiknél a „képes vagyok rá” hozzáállást akarják kialakítani, a másik pedig az iskolák, egyetemek, munkáltatók, akikkel megismertetik ezen fiatalok képességeit.

A legtöbb suliban az autizmussal élő diákok elszigetelten és alacsony önbecsüléssel léteznek. A hálózat mentorai összehívják őket – a magántanulókat is – és különböző programokat szerveznek nekik iskolában és azon kívül.

Olyan rugalmas csomagokat kínálnak az iskoláknak, amelyek motivációs beszélgetéseket, tanácsadást tartalmaznak az autista tanulóknak, a tanároknak, a szülőknek, a suli teljes személyzetének. Ezekkel önbecsülést, közösséghez tartozást, optimizmust szeretnének kialakítani az auti diákokban. Nem olcsó. Például az arany csomag 7500 $-tól kezdődik.

Korcsoportonként három napos táborokat tartanak. Mindenki választhat a képességeinek és érdeklődési körének megfelelő foglalkozások közül: írás, rajz, festészet, zene, színház, sziklamászás, íjászat, lovaglás, tánc, öltözködés. Ez 300 $. 

Egy ilyen csoporttal dolgozik Chris Varney, az I CAN hálózat alapítója az Aquinas Collegeban, Melbourneben. Tizenöt autista tinédzser jár a foglalkozásaira. Ők a mutáns autisták. Maguk választották ezt a nevet. Mindannyian jól tudják, hogy vannak olyan képességeik, amikre méltóan lehetnek büszkék.

8547078-3x2-700x467.jpg

A 14 éves Sophie Lee azt mondja: "A program magabiztosabbá tett. Nem félek megmondani az embereknek, hogy autista vagyok."

Szólj hozzá

Oktatás Megértés Fejlesztés költsége Mutánsok